Vill hålla trycket uppe. Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen under covid-19-pandemin.
Vill hålla trycket uppe. Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen under covid-19-pandemin. Bild: Anders Ylander

Regionens vaccinstrategi riskerar att skapa frustration

Hur många gånger orkar man logga in och bli utan en vaccinationstid?

ANNONS
|

Det var nästan omöjligt att komma fram i bokningssystemen när Västra Götalandsregionen gav möjlighet till alla över 18 år att vaccinera sig på onsdagsmorgonen.

Tidigare hade nedersta gränsen varit vid 40 år. Det finns ungefär 400 000 i de aktuella årskullarna boende i regionen. Men alla över 40 har inte fått första dosen och regionen kommer inte att få hela 400 000 doser inom kort. Ändå fattade regionen det drastiska beslutet.

Tyvärr var det så att vaccinationsbenägenheten bland 40–50-åringarna började gå nedåt. Det blev hål i vaccinationsscheman. Regionen vill emellertid ha 100 procents effektivitet när vaccinerna åker ut till vaccinatörerna. Därför drämde regionen till med storsläggan och öppnade vaccinationsdörrarna på vid gavel för alla myndiga personer.

ANNONS

Problemet är att det är bara 100 000 doser reserverade för dos ett som kommer nästa vecka. Att det skulle bli inloggningskrig för att få tag på tider under onsdagens förmiddag var därför väntat. Men det hade ju regionen räknat med, ja till och med eftersträvat. ”Vi ville ha ett så högt tryck att tiderna försvinner snabbare”, berättade vaccinsamordnare Kristina Rygge. Därför blev också datorsystemen överbelastade. ”Vi skickade idag 1,6 miljoner sessioner vidare till bokningssystemen och vaccinatörernas egna webbplatser. De flesta innan lunchtid. Inte konstigt att vissa fick det svettigt.” konstaterade Marcus Österberg, som arbetar med regionens vaccinationssidor, på Twitter.

Regionens strategi är inte utan problem. Den riskerar att skapa stor frustration hos de som gärna vill ha vaccin. På onsdagen försökte över 200 000 personer samtidigt boka tider. Naturligtvis blev många utan tider, särskilt om man inte kunde resa så långt för att ta en spruta.

Vaccinsprutan – värd att avbryta semestern för att ta.
Vaccinsprutan – värd att avbryta semestern för att ta. Bild: Johan Nilsson/TT

Risken är stor att man råkar ut för samma sak när man försöker nästa vecka. Förhoppningsvis tröttar man inte ut för många personer som ger upp och tänker att det inte är någon idé att fortsätta leta tider, utan kanske tänker att sprutan kan tas efter semestrarna. Även om regionen vill fylla vaccinationsköerna så mycket som möjligt, kan strategin alltså vara riskabel.

ANNONS

Grundproblemet är ju tyvärr att verkar det ju vara många 40–50-åringar som har resonerat att deras semester inte ska störa av vaccineringar. Hade benägenheten att vaccinera sig i dessa åldersgrupper hade regionen inte behövt fatta det radikala beslutet sänka åldersgränsen ned till 18 år.

Smittspridningen klingar i och för sig av under sommaren, men alla bör se till att möta hösten i fullvaccinerat tillstånd. Pandemin kommer aldrig att ta semester.

ANNONS