Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maria Haldesten Bild: Annika Karlbom
Maria Haldesten Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Riksdagen måste genast ändra hemtjänstreglerna

Vissa sommargäster saknar helt det folkvett som landets pandemihantering vilar på.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Uppoffring och anpassning anser sig vissa medborgare stå över. Istället driver de juridisk process för rätten att njuta i av stuga och strand – som om pandemi och hemtjänstkris inte fanns. Det är moraliskt fel. Men de har juridisk rätt. Det klargör nu förvaltningsrätten.

– Jag hade hoppats att detta kunde lösas med sunt bondförnuft och att kommunerna kunde göra undantag från regelverket. Nu ser vi att det inte går – och då återstår att regering och riksdag fattar beslut om tillfällig lagändring, konstaterar Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

LÄS MER: Sommargäster nekas hemtjänst i Uddevalla

Under måndagen kom nämligen förvaltningsrättens utslag efter ett par sommargästers överklagan av Falkenbergs kommuns beslut att neka hemtjänst.

– Vi var väl medvetna om att det inte följde lagen, men vi var tvungna att göra något, säger socialnämndens ordförande Kerstin Rosell (S).

Pressen på hemtjänstens personal är oerhört stor – liksom oron bland brukarna. Så Falkenbergs beslut var välmotiverat. En lång rad västkommuner har agerat på exakt likadant sätt - och gått ut lika publikt med budskapet. I Falkenbergs kommun blev behovet uppenbart i ett tidigt skede. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson konstaterar att man redan tvingats neka hemtjänst i fem fall. Alltså fem tydliga exempel – bland många andra – på att en rad sommargäster helt saknar det folkvett som landets pandemihantering vilar på.

LÄS MER: Hemtjänst till fritidsboende stoppas

Det är sorgligt att se. Och nu tvingas Falkenberg, mitt under brinnande kris, att ödsla tid på att utreda vidare process. Om inte riksdagen ser till att snabba på, vill säga.

– Vi kommer att lyfta det här omedelbart, regeringen måste ingripa, säger Anders W Jonsson skarpt. Fördelen med en snabb lagändring är att vi då kan säkra upp likabehandlingen – och då kan alla kommuner som behöver det fatta beslut om undantag.

Att tvinga en rad västkustkommuner att anpassa hemtjänsten efter ett inflöde av sommargäster ser han inte som ett rimligt alternativ. Centerpartiet lär få eldunderstöd från två halländska socialdemokrater. Per Svensson tänker lyfta frågan. Och riksdagsledamot Hans Hoff, har lämnat in en skriftlig fråga i riksdagen där han uppmanar regeringen att agera. Även Johan Hultberg, riksdagsledamot från Bohuslän, fortsätter att sätta press på socialministern.

”Det är inte rimligt att kommun efter kommun i detta krisläge ska bli JO-anmälda för att de inte ger hemtjänst till andra än sina egna kommuninvånare. Socialministern behöver agera genom att ta initiativ till en lagändring. Och att ändra lag kan gå fort har regering och riksdag visat under coronakrisen. Om bara viljan finns vill säga.”, skriver han i en fråga till Lena Hallengren.

LÄS MER: Elva kommuner till regeringen: Lätta på lagen

Socialministern måste nu sluta vela och hantera frågan. Det ligger trots allt även en JO-anmälan för avgörande – så det pockar på. Att smittspridningen inom äldreomsorgen är en av de hetaste frågorna på den politiska agendan just nu gör saken extra angelägen.

Bristen på hygienrutiner, munskydd och lämpliga omsorgsrutiner kritiseras hårt från olika håll.

– Det behövs snabba, akuta åtgärder, säger Anders W Jonsson och lyfter fram de särskilda Covidteam som exempelvis Kungsbacka och Uddevalla har startat i hemvården som ett bra sätt att koncentrera kompetens och effektivisera arbetet mot smittspridning.

Inget är viktigare just nu. Måtte riksdagen, före veckans slut, ha satt stopp för fler egotrippar. Smäll dem på fingrarna som i stället för att göra sin plikt kräver sin rätt!

LÄS MER: Fortsätter neka sommargäster hemtjänst – trotsar ny dom

LÄS MER: Därför är det rätt att slopa sommargästernas hemtjänst