Rut-avdrag för säkerhet är ett tecken på statens reträtt

Karin Pihl: Förslaget förstärker klasskillnader

ANNONS

Rut-avdraget för hushållsnära tjänster, som infördes för tolv år sedan, har blivit en succé. Skattereduktion för tjänster skapar arbetstillfällen och uppmuntrar till klimatsmart konsumtion. Nu ska avdraget utökas. I Januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartnerna Centerpartiet och Liberalerna återfinns ett förslag om att vidga rut-avdraget till att omfatta trygghetstjänster. Enligt avtalet mellan partierna ska frågan utredas i år och införas 2021.

Idén kan verka vettig. Med ett skatteavdrag för säkerhetstjänster kan bostadsrättsföreningar anställa väktare som kan stoppa inbrott och skadegörelse. Grannar kan gå ihop och gemensamt anlita ett säkerhetsföretag som bevakar promenadvägen från bussen under sena kvällar då otryggheten är som störst. Trygghet är ju faktiskt viktigare än en ny altan.

ANNONS

Men förslaget är ändå dåligt. Framförallt för att det är en signal från staten. Budskapet till medborgarna blir att staten inte kan garantera människors trygghet och att det är upp till var och en att se efter sin egen säkerhet. Skatteavdraget blir till och med en uppmaning att inte lita på att polisen snabbt anländer vid pågående inbrott, knarkhandel eller vandalisering i bostadsområdet.

Det är nämligen en milsvid skillnad mellan städning, läxläsning och köksrenoveringar, och trygghet mot brottslighet. Det senare är en statlig kärnuppgift. Att införa skatteavdrag i stället för att rusta upp polis, rättsväsende och genomföra förebyggande åtgärder som riktar in sig på orsakerna till den ökade otryggheten är ett svek mot medborgarna.

Dessutom har inte alla - oavsett skattereduktion - råd med privata väktare. Rut-avdrag för säkerhet förstärker klasskillnader. Bostadsrättsinnehavare kan känna sig hyfsat trygga när de går hem sent på kvällen, medan de som bor i hyreshus i socioekonomiskt svaga områden kan inte göra det.

Visst kan en detalj i en budgetproposition verka harmlös. Men förslaget om säkerhets-rut är en del av ett större och växande problem. Staten backar från sina grundläggande uppgifter. Om utvecklingen inte stoppas kanske vi snart får se skattereduktion för installation av låsta grindar runt bostadsrättskvarter. Och då är det inte de som bor där som ska klandras - det är politikerna, som lät det ske.

ANNONS

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS