Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Säpos chef Anders Thornberg.

Säpo letar efter nålar i höstackar

Hotbilden mot Sverige förblir hög.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Säkerhetspolisen har ett primärt uppdrag: Att förebygga och förhindra hot mot rikets säkerhet. Mycket tyder på att Säpo är framgångsrikt i det arbetet. Vi inleder med de goda nyheterna. Säpo bedriver ett trovärdigt spaningsarbete. Myndigheten verkar ha god koll på personerna som identifierats som särskilda risker för allmänheten och gör effektiva tillslag vid indikationer på förberedelse av terrorbrott.

Så låt oss då fortsätta med de mindre goda nyheterna.

När Säpochefen Anders Thornberg på torsdagen presenterade årsboken för 2016 flaggade han för stora nyanställningar. Säpo är i akut behov av beteendevetare, omvärldsanalytiker och tolkar. Anledningen? Hotbilden mot Sverige förblir hög.

 

Två hotbilder

Thornberg varnar för ett växande gap mellan hot och möjligheten till skydd. Han pekar särskilt på två parallella hotbilder. Dels den förhöjda risken för ensamagerande terrorister med en ideologisk agenda. Dels statligt sanktionerade elektroniska angrepp mot svenska företag och myndigheter.

Läs också: Därför är USB-attacken allvarlig

Säpo vill inte vara allt för specifik i sin information. Men att hotbilden från den våldsbejakande jihadismen växer i takt med IS militära nederlag är belagt.

Sverige har varit förskonat från dödliga terrordåd. Det betyder dock inte att vi är förskonade från terrorister. Taimour Abdulwahab, Munir Awad och Osama Krayem är tre våldsbejakande jihadister som alla var aktiva i Sverige.

 

Risken ökar

IS nuvarande strategi är att förmå sina anhängare att återvända till, eller stanna kvar i, Europa för att utföra terrordåd här. Det lyckades i Bryssel i mars, Nice i juli och Berlin i december. Och för varje kvadratkilometer mördarsekten förlorar i sitt självutnämnda kalifat ökar risken för ett liknande massmord i Sverige.

Säpo letar efter nålarna i höstacken av våldsbejakande jihadister. Att kartlägga vilka IS-sympatisörer som har förmåga och motivation att begå terrorhandlingar är en nyckeluppgift för allmänhetens säkerhet. Därför behöver lagstiftningen ge bästa möjliga förutsättningar för Säpos viktiga arbete.

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, kräver att alla svenska IS-återvändare ska förundersökas. Det är ett bra förslag, långt från den vilsenhet och flathet som blivit demokratiminister Alice Bah Kuhnkes (MP) signum.