Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.
Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.

Sätt fart på julklappsutdelningen

Ingalill Sundhage: Livet rullar på även efter jul

ANNONS
|

Majoriteten av svenska folket delar med största sannolikhet ut sina julklappar på ett traditionsenligt sätt med tomte som kommer och hoar och undrar om det finns några snälla osv. I bästa fall är också tomten inhyrd så ingen slipper gå ut och ”köpa tidningen”.

Men det finns också andra sätt. Särskilt i kompisgäng och på arbetsplatser brukar julklappsbytet få lite krydda.

Jag har varit med om att lotta ut anonyma paket. Inom tandvården körde vi denna modell i flera år och extra uppskattat blev innehållet när någon hade varit kreativ nog att skapa någonting själv. Den som fick en sådan julklapp drog vinstlotten.

ANNONS

Ett annat mer tillkrånglat sätt och som passade bra på min syskonskara var när var och en smög ner sin klapp i en säck och samtidigt lade en tia i potten. Därefter drogs en klapp ur säcken, där var och en skulle gissa vem som köpt/gjort denna present. Den som hade flest rätt avsändare fick potten. En gång lyckades jag berika mig på detta sätt.

Nu för tiden består min julklappsutdelning i att varje klapp öppnas en och en, punkt. Visst försöker vi gissa vad det kan vara, men mest gläds jag över dotterns förmåga att slå in paket, så fina att man egentligen inte vill förstöra dem. Den talangen kommer inte från mig kan jag säga. Sen härmar jag gärna tandsköterskan Britt Wådell från Ulricehamn som alltid öppnade paketen försiktigt så att omslagspappret kunde återvinnas, ett beteende jag haft mycket nytta av genom åren. Återbruk är alltid bra.

För ett tag sedan läste jag nånstans om tips på hur man kan få klappöppnande med mer spänst. Ett sådant är att låta tärningen avgöra om man ska få ett paket ur högen eller inte. Ettan och sexan ger utdelning. När högen är slut får deltagarna under en viss tid plocka klappar från varandra och när tiden är slut öppnas paketen. Risken finns att nån blir utan paket, vilket inte känns så bra denna givande dag.

ANNONS

Då kan en gåva till välgörenhet kännas snällare. Kanske inte det mest populära till barn och andra som verkligen gillar paket med saker i, men väl så bra för den som helst undviker julhetsen och samtidigt utför en god sak. Det kan också kännas bra så här i juletid.

Tänk nu på att vila och njut av julen, maten, familjen, vännerna. Även om det inte blev precis som det var tänkt så blev det i alla fall jul till slut, och sist men inte minst, livet rullar på även efter jul.

God jul!

ANNONS