Putin. Nord Stream 2 handlar om mer än bara gas.
Putin. Nord Stream 2 handlar om mer än bara gas.

Sätt P för Putins gas

Den svenska regeringen ska inte välkomna Putin till Gotland.

ANNONS
|

Oavsett om det rör sig om ubåtar eller gasledningar: Om det är något Östersjön inte behöver, så är det ryssar med skum dagordning. Planerna för två nya ryska gasledningar mellan Ryssland och Tyskland har mött stark kritik, bland annat från de baltiska länderna, Polen och Tjeckien men också i Sverige. Gazprom är nämligen inte vilket företag som helst. Det ryska energibolaget är ett politiskt påtryckningsmedel i händerna på Vladimir Putin.

På torsdagen debatterade riksdagen ärendet i en interpellation mellan Kristdemokraternas Mikael Oscarsson och utrikesminister Margot Wallström (S). Oscarsson slog nävarna i talarpodiet och krävde att Sverige säger bestämt ”nej tack!” till ytterligare två ryska gasledningar.

ANNONS

Wallström svarade att regeringen kommer att ta hänsyn till svenska säkerhetspolitiska intressen. Vad det nu betyder. Att inte irritera ryssarna och låta dem använda Slite hamn på Gotland för att anlägga sina ledningar?

Argumenten för att stoppa planerna på Nord Stream 2 är många. Fler ryska gasledningar på Östersjöns botten skulle vara osolidariskt gentemot Ukraina. I dag går en betydande del av Rysslands gasexport via Ukraina, vilket landet tjänar ekonomiskt på. Om ukrainarna bråkar kommer Putin kunna dra åt kranarna eftersom han har en ny ledning till Europa.

Ur säkerhetspolitisk vinkel är det givetvis inte optimalt att ha ett ryskägt företag på en ö i Östersjön. Om oroligheter skulle ligga i luften vill varken Sverige, Finland eller baltländerna att några ryska ”ingenjörer” dyker upp för att ”kolla till gasledningarna” på Gotland.

Dessutom vill länderna kring Östersjön inte få sina militära övningar störda av ryssar som bygger ledningar på botten.

Under riksdagens interpellation antydde Margot Wallström att det inte finns någon rättslig grund för att stoppa Nord Stream 2. FN:s havsrättskonvention gör att Sverige måste acceptera att ryssarna lägger ledningar på Sveriges ekonomiska territorium, menade hon. Ryssarna har dock föga att komma med när det gäller att inte bryta mot internationell rätt.

ANNONS

Tidigare har statsminister Stefan Löfven antytt att diskussionen får föras på en EU-nivå. EU är inte en part i avtalet, men medlemsländerna måste följa EU-reglerna. Kommissionen är ännu inte klar med sin analys om Nord Stream 2 strider mot konkurrenslagstiftningen.

Förhoppningsvis kan EU hitta på något som gör att gasledningen stannar i idévärlden. Den svenska regeringen ska inte välkomna Putin till Gotland.

ANNONS