Så blev vatten den stora gränshandelsvaran

Karl af Geijerstam: Den norska sockerskatten blev lika framgångsrik som Jahn Teigen 1978.

ANNONS

I alla matvarubutiker i norra Bohuslän ser man tornen med burkar och flaskor med läsk. Det är den stora lockvaran för alla norrmän som åker på shoppingtur till Sverige.

Det är lätt att förstå varför, när man ser skillnaderna i pris mellan Norge och Sverige. Beroende på förpackning och märke är det minst trettio procent billigare på den svenska sidan gränsen. På mindre förpackningar och dyrare märken är skillnaderna ännu större.

En vanlig norsk familj kan få en ganska lång biltur att gå med vinst om man köper stora mängder alkohol och läsk. Därför lastas flak efter flak, eller "brett" som det heter på norska, i de norska bilarna. De körs sedan över gränsen, "mil etter mil" som Jahn Teigen sjöng i 1978 års Eurovision Song Contest.

ANNONS

Det senaste året har skillnaderna i priser ökat på godis, choklad och läsk, på grund av höjningar av den norska sockerskatten. På svenska hemsidor kan man beställa hemleverans av läsk från Sverige. Priserna är satta så att läsken plus frakten till norska gränsen understiger 350 norska kronor, för under den gränsen behöver norrmännen inte betala moms på importen.

För norska godis- och läskfabrikanter har skattehöjningarna blivit en katastrof. Första kvartalet i år sjönk den norska försäljningen av läsk med 11 procent. Företag har förlorat pengar och jobb har försvunnit. Det handlar inte om marginella kostnader. Chokladfabriken Nidar i Trondheim fick 500 miljoner kronor i kostnadsökningar i år – som ett exempel.

Under måndagen lade den norska regeringen fram kommande års statsbudget och i den utlovades skattesänkningar på godis och choklad. Avgiften på choklad är i år 36 kronor per kilo, men ska nu gå ned till 2017 års nivå på 20 kronor per kilo.

Sockerskatten på läsk ska utredas, men finansminister Siv Jensen föreslog i måndags ingen förändring av nivåerna. Bryggerinäringen i Norge är rasande mot regeringens ovilja att ändra politiken. Branschen tycker att avgifterna är lika framgångsrika som Jahn Teigens insats i Eurovision-finalen – han fick noll poäng.

ANNONS

– Å fortsetje brusavgifta er bevisstlaus næringspolitikk og eit hån mot den bransjen i Noreg som har gjort mest for å redusere sukkerforbruket i befolkninga, säger direktør i Bryggeri- og drikkevareforeininga, Petter Nome i ett pressmeddelande.

För Bohusläns del är den norska politiken i och för sig positiv. Ju fler billiga varor det finns i Sverige, ju mer arbetstillfällen skapas på den svenska sidan. Men läsk och öl består ändå mest av vatten. Den norska sockerskatten gör alltså att mer och mer vatten forslas fram och tillbaka (norsk öl är billigare i Sverige) med personbilar. Det är inte bara skadligt för norskt näringsliv. Det är inte heller särskilt klimatsmart.

För Bohusläns del är den norska politiken i och för sig positiv. Ju fler billiga varor det finns i Sverige, ju mer arbetstillfällen skapas på den svenska sidan. Men läsk och öl består ändå mest av vatten. Den norska sockerskatten gör alltså att mer och mer vatten forslas fram och tillbaka (norsk öl är ju billigare i Sverige) med personbilar. Det är inte bara skadligt för norskt näringsliv. Det är inte heller särskilt klimatsmart.

Man kan också notera att avgifter och skatter höjs på både snus och alkohol i Norge till nästa år. Så även om sockerskatten är under debatt, så kan nog alla gränshandlare vara lugna.

ANNONS

Mer osäkert är det om det blir det här regeringsförslaget som kommer att gå igenom. Fortfarande har statsminister Erna Solberg kvar hotet om att Kristelig Folkeparti inte stöttar budgeten. Det blir en spännande norsk höst.

PS Enligt Wikipedia blev Mil etter mil dock etta på den norska försäljningstoppen, så viss framgång hade den - i Norge. DS

ANNONS