Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blir inte verklighet. Skiss för det tänkta hotellet på Nordkoster.

Karl af Geijerstam: Så dödas utvecklingen i Bohuslän

Man kan inte förvänta sig att turistanläggningar ska byggas ut på industriområden.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Marcus Engebretsen, vd för investeringsbolaget Tricona, har kastat in handduken. Istället för en konferensanläggning med 31 rum, blir det nu i stället en stugby med 21 stugor vid Vettnet på Nordkoster. Projektet kallat Kosterbaden skulle bli en investering på 60 miljoner. Nu blir det i stället bara 30 miljoner som investeras i det nya projektet. Anledningen: en mängd överklaganden.

– Oavsett vad vi gjorde blev det nya överklaganden, berättar han för Strömstads Tidning (22 oktober).

På platsen låg tidigare ett pensionat som revs år 2006. Sedan dess har det funnits planer på att bygga en ny turistanläggning på platsen. Men sedan dess har också i princip alla beslut som rör förslag på utformning, bygglov, igångsatta markarbeten med mera överklagats.

Ett nytt hotell skulle förbruka mycket vatten, vilket har oroat grannarna. Men om man byggde ett nytt hotell, skulle man också kunna bygga en ny avsaltningsanläggning, vilket skulle lösa vattenproblemet.

Hotellet skulle innehålla konferensanläggning, simbassäng och restaurang. Boendet skulle vara i form av bostadsrätter som ägarna disponerade 25 veckor av året, de resterande 27 veckorna skulle lägenheterna hyras ut. I våras hade man fått nästan hälften av lägenheterna reserverade. En stor andel av de intresserade var norrmän. Det nya hotellet skulle bli en systeranläggning till Kostergården på Sydkoster som drivs av samma ägarintressen. Nu blir det ingen restaurang och en betydligt mindre anläggning.

Hotellet skulle ha skapat fler jobb till Nordkoster. En restaurang behöver personal, fastigheterna behöver skötsel och underhåll. Men det är också mycket annat som nu går om intet.

– Detta sätter käppar i hjulet för mycket av det vi planerat på Nordkoster, säger Göran Lyth, ordförande för Kosternämnden, till Strömstads Tidning.

Han räknar upp vad Nordkoster nu går miste om:

• Stopp för Västtrafiks planer på att lägga till vid Vettnet vintertid

• Ingen ny brygga vid Vettnet

• Ingen utbyggnad av båthamnen

• Antagligen blir inte avsaltningsanläggningen byggd

Viktiga investeringar som är till nytta för utvecklingen på Nordkoster blir nu inte av.

Turismen är en expanderande bransch och fler företag ser möjligheter i Bohuslän. Det är en utveckling att bejaka och inte att motarbeta. Företag behöver bygga ut och turistbranschen kan inte bygga ut på industriområden. Man måste inse att det egna semesterparadiset också är det för många andra.

Investeringar i turistanläggningar skapar inte bara jobb. Som exemplet Kosterbaden visar, får de också positiva effekter på investeringar i infrastrukturen som kan nyttjas av alla boende på orten, året runt.

En levande skärgård och bebodda öar kräver att människor kan försörja sig på öarna, att det finns en ekonomisk bärkraft. Nu går Kosteröarna miste om kapital och arbetstillfällen, för att företag som vill investera i Bohuslän känner sig motarbetade. Detta är en trist historia för Kosteröarna och Bohuslän. Låt den inte upprepas.