Så kan marknadshyror lösa bostadskrisen

"Det finns inget reellt alternativ"

ANNONS
|

"Carpe diem”. Det verkar vara finansminister Magdalena Anderssons måtto. Enligt Finanspolitiska rådet borde den ekonomiska politiken vara betydligt stramare.

Rådets rapport, som släpptes på måndagen (15/5), pekar ut bostadsmarknaden som en särskilt öm punkt i den svenska ekonomin. Att det råder brist på bostäder är inget nytt. Men det får fler konsekvenser än att många tvingas ägna timmar åt att leta andrahandslägenheter på Blocket.

I de största städerna har hyresmarknaden i praktiken kollapsat, och på många mindre orter är det i dag årslånga köer för att få tag på ett hyreskontrakt. Hyresregleringarna gör att många hyresrätter omvandlats till bostadsrätter, vilket minskar det redan skrala beståndet. Orsaken till ombildningar är alltså inte att borgerliga kommunpolitiker avskyr allmännyttan, vilket är ett argument som ofta framförs från vänsterhåll, utan att hyresrätter inte är lönsamma.

ANNONS

Alltfler känner sig därför tvingande att äga sin bostad. Det driver i sin tur upp priserna och belåningen. Om räntorna stiger kommer konsumtionen att minska, vilket får negativa effekter på samhällsekonomin i form av sämre tillväxt, färre jobb och mindre pengar till välfärden.

Något måste helt enkelt göras. Finanspolitiska rådet har tittat på hur en avveckling av det nuvarande systemet, där priserna sätts genom en komplicerad förhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, skulle kunna gå till.

Att i större utsträckning låta utbud och efterfrågan bestämma hyrorna skulle leda till en flexiblare marknad, vilket i sig har stora fördelar. Men eftersom dagens hyror skiljer sig drastiskt från marknadsvärdet måste en övergång ta hänsyn till att hushållens ekonomi till en början skulle påverkas negativt. Men det kan lösas genom att man kombinerar en långsam övergång till en friare hyressättning med ökade bostadsbidrag, eller varför inte med sänkta inkomstskatter.

Eftersom hyresregleringarna är skadliga för bostadsmarknaden, som påverkar hela samhällsekonomin, måste systemet gå i en mer marknadsanpassad riktning. Det finns inget reellt alternativ. I politiken är det oftast bättre att inte ”fånga dagen”, utan tänka långsiktigt. Annars lär det för många bli hundratals dagar framöver, i bostadskö.

ANNONS