Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migration. SSU:s förbundsordförande Philip Botström har totalvänt i invandringsfrågan.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Migration. SSU:s förbundsordförande Philip Botström har totalvänt i invandringsfrågan. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: S har ändrat linje i migrationspolitiken

Socialdemokratena har med inspiration från danska partivänner ändrat linje om migrationen.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Under sommaren har Expressen gjort en intervjuserie med unga politiker. Den 30/7 var det Philip Botströms tur. Botström, som är förbundsordförande för SSU, pratade i intervjun främst om migrationspolitik och integration. När han förespråkar att hjälpa på plats eftersom internationell solidaritet är en socialdemokratisk paradgren, visar han prov på en annan socialdemokratisk favorit: att vända kappan efter vinden.

Philip Botström säger sig vara äcklad av hyckleriet som han tycker att han har mött i migrationsdebatten. Situationen i hemstaden Filipstad beskriver han som hopplös, med nedskärningar som drabbar invandrare och övriga kommuninvånare. Tongångar som skiljer sig från 2015, då Botström (som redan då var förbundsordförande för SSU) talade inför tusentals människor på en Refugees Welcome-manifestation i Göteborg och SSU drev kampanjen “Öppna Europas portar”.

Linjen Botström numera driver känns igen från rapporten “En mer hållbar, rättvis och integrationsdriven asyl- och migrationspolitik” från Tankesmedjan Tiden, som släpptes 1/7. Att erbjuda förbättrat skydd i närområdet ska vara huvudprincipen. Det är inte länge sedan linjen att framförallt hjälpa på plats förknippades med Sverigedemokraterna, men när vindarna i migrationspolitiken börjat blåsa åt ett mer restriktivt håll förespråkas det av fler och fler socialdemokrater.

Inspiration har inte minst hämtats från andra sidan Öresundsbron, där de danska socialdemokraterna har förespråkat en hårdare linje i migrationspolitiken sedan en tid tillbaka. Partiet har lagt fram förslag som att ta bort möjligheten att söka asyl i Danmark för att istället ge mer pengar till UNHCR. Partiet har genom att förespråka ordning och reda i migrationspolitiken lyckats vinna tillbaka väljare från Dansk Folkeparti. Kanske hoppas deras svenska systerparti, genom att härma strategin, kunna sno röster från Sverigedemokraterna.

De danska socialdemokraterna har lyckats kombinera stram migrationspolitik med klassisk vänster- och välfärdspolitik. Argumentationen bygger på att det är de som redan har det svårt ställt som får bära kostnaden för integrationen. Lite av den vänsterargumentationen hörs från Botström i intervjun, han önskar mer fokus på den ekonomiska politiken och förespråkar skattehöjningar. För att klara integrationen måste resurser omfördelas från rika kommuner till de fattigare, menar han.

Centerpartiet, som förknippas med öppna gränser, får hård kritik av Botström, som kallar det en “låtsashållning” att vilja ha bättre välfärd utan skattehöjningar. Enligt honom kan sossarna aldrig acceptera centerns ekonomiska politik, de har lovat mer välfärd och då krävs mer omfördelning från de rika. Passar det inte kan Centerpartiet lämna samarbetet och gå till Moderaterna, och då enligt Botström närma sig Sverigedemokraterna. Det är en intressant anklagelse från Botström, vars egna parti följt opinionen och i praktiken lagt sig mycket nära SD:s migrationspolitik.

Kanske vore det klokt för Botström att lyssna på partikamraten och riksdagsledamoten Magnus Manhammar, som i en intervju med SVT sa “Det är ju bra om man driver frågor om en starkare välfärd, men om man inte står upp för mänskliga rättigheter spelar det andra inte så stor roll”.