Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karl af Geijerstam: Samhället måste skicka tydliga signaler

Karl af Geijerstam: Väktare på bussarna en nödvändig åtgärd

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Nu ska det bli bättre ordning på bussarna i Uddevalla. En ordningsvakt och en väktare ska patrullera tillsammans. De kommer att finnas på linje 1 och 2 som trafikerar de norra stadsdelarna, samt vissa hållplatser.

Västtrafik har redan satt in fler kontrollanter, vilket har inneburit att fler personer har bötfällts för att de inte har giltig biljett.

LÄS MER: Tjuvåkare med våldskapital

Västtrafik och Omnibus verkar ha ett bra fokus på bättre ordning och regelefterlevnad på bussarna. Det är utmärkt. Claes Burman Barkebo, Omnibus vd, uttalar självkritiskt i måndagens tidning att man borde gjort detta mycket tidigare.

LÄS MER: Väktare kan bli sista utvägen

Även busschaufförerna ska utbildas i bemötande. Rent spontant kanske man tycker att de ungdomar som ägnar sig åt ofog och tjuvåkande på bussen som skulle behöva detta också. Men det är inte så dumt att lära sig att inte eskalera hotfulla situationer. Unga män med alltför höga tankar om sig själva och en skev uppfattning om rättigheter skyldigheter i samhället har en tendens att reagera våldsamt då deras upplevda auktoritet (eller manlighet eller prestige) utmanas. Att som man säger "kyla ned situationen" är något som skyddar alla inblandade, inte minst andra passagerare.

För det är ju tyvärr den förkrossande majoriteten skötsamma och betalande bussresenärer som får betala priset när busstrafik behöver ställas in. Hotfulla situationer och våld riskerar inte bara att drabba busschaufförer utan också andra passagerare.

LÄS MER: Väktare blir lösning på bussarna

Det är viktigt att samhället skickar tydliga signaler om att det inte ska löna sig att tjuvåka och bete sig dåligt. Det är tragiskt att väktare ska behövas på bussarna – men ändå helt nödvändigt.

LÄS MER: Beslutet: biljetterna ska kontrolleras igen