Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karl af Geijerstam: Seabased måste ge besked

Frånvaron av nyheter från Seabased gör att kommunerna förlorar tålamodet.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det verkar som om vågkraftssatsningen i Bohuslän inte blir en framgångssaga. Bohusläningens artiklar om företaget Seabased visar att det verkar som om företaget har hamnat i knipa.

För det lät ju så bra: att man kan få ren, miljövänlig energi från havet. Norrland har sina älvar som ger energi, Bohuslän har de krafter som finns i haven när vindarna blåser.

Men i dagsläget har bara 40 av de tänkta 400 vågkraftverken placerats ut. Som Bohusläningen rapporterade i onsdags är det bara 40 verk som hittills är utplacerade. De har blivit dyrare än beräknat och dessutom har de fått tekniska problem.

Det ska dock sägas att elföretaget Fortum menar att tekniken fungerar och att verken producerar el. Energimyndighetens handläggare Fredrik Svartengren tror också på att tekniken kan bli kommersiellt gångbar.

Nu funderar Fortum på framtiden. Enligt Sebastian Johansson blir det knappast någon anläggning som ger en effekt på 10 MW. Alltså blir den betydligt mindre. För jämförelsen skull kan man tänka på att Ringhals 4 producerar omkring 1000 MW.

Problemet, menar Fortum och de forskare Bohusläningen har pratat med, är att vågkraften rent tekniskt sett ligger bakom sol- och vindtekniken. Det återstår ännu mycket teknisk utveckling för att upp effektivitet och lönsamhet.

Den långsamma utvecklingen sätter Lysekils och Sotenäs kommuner i problematiska situationer. Lysekil vill gärna ha tillverkning och arbetstillfällen till kommunen. Men de är brända av tidigare satsningar där man har sålt mark till företag som inte fått igång sina projekt. I Sotenäs kommun är man irriterad över att planerna lägger en död hand över ett stort havsområde. Men både Sotenäs och Lysekil har problem med att få svar från Seabased. Tålamodet börjar tryta hos bland andra oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP) i Lysekil.

Det är mycket klokt att politikerna i Lysekil avvaktar konkreta besked från Seabased innan man tecknar kontrakt om 40 000 kvadratmeter i Lysekils hamn. Det är många som hoppas på att vågkraften kan bli en framgång för Bohuslän. Men i dagsläget saknas information om beställningar och nya investerare i Seabased.

Det är enligt Energimyndigheten helt nödvändigt. Någon måste alltså våga satsa på vågkraften.

Annars blir nog projektet övergett – vind för våg.