Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lars Kriss

Lars Kriss: Skötsamma företagare får betala för fusket

Kraven på registerutdrag vid offentliga upphandlingar skärps. Skötsamma företagare får betala för kriminellas fusk och bedrägerier.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Regelskiftet trädde i kraft vid årsskiftet. Tidigare har upphandlande myndigheter haft rätt att begära intyg från brottsregistret vid misstanke om fuffens. Nu ska alla vinnande leverantörer kontrolleras.

Den som vunnit en upphandling om att städa en kommunal förskola måste visa att det inte finns någon koppling till grov brottslighet. Rättsordningen blir alltså misstänkt till bevisat oskyldig, snarare än oskyldig till bevisat skyldig.

Regelförändringen gör livet surare för många småföretagare.

Kravet på registerutdrag omfattar såväl vd som styrelseledamöter. Det ökar den administrativa bördan, för med sig ett stort frågetecken kring vilka skyldigheter vi har inför det offentliga, och får själva upphandlingen att dra ut på tiden.

Att intresseorganisationerna Företagarna och Svenskt näringsliv gör gemensam sak med Sveriges kommuner och landsting, SKL, är förståeligt. Tröttheten mot regeringens skattehöjningar och regelkrångel är utbredd sedan länge.

Men kravet på registerutdrag vid upphandlingar har inte tagits ur luften.

Välfärden har blivit ett mål för den organiserade brottsligheten. ”Bedrägerier riktade mot myndigheter, kommuner och andra som betalar ut olika ekonomiska förmåner sker alltmer systematiskt”, konstaterade Polisen redan 2015. ”Inslaget av företag för att tillskansa sig olika bidrag ökar”, heter det i en rapport om kriminella nätverk.

Hemtjänsthärvan i Södertälje är det mest kända exemplet. Den gången slog kriminella sig in i äldreomsorgen med hjälp av lagen om valfrihet, LOV. Bara i stadsdelen Ronna ökade antalet brukare från 79 till 206 på sju månader. Till slut greps ett tiotal personer, misstänka för olika grader av bedrägeri. Skattebetalarna blåstes på minst fem miljoner kronor.

Företagarna frågar om det är rimligt att företagare som vinner offentliga upphandlingar ska behöva visa utdrag från belastningsregistret.

Nej, det är inte rimligt. Däremot kan det tyvärr ha blivit nödvändigt.