STOCKHOLM 2011-03-17Forsmark kärnkraftsverk.Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3 Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / Kod 30142** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv), Metro och Stockholm City **
STOCKHOLM 2011-03-17Forsmark kärnkraftsverk.Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3 Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / Kod 30142** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv), Metro och Stockholm City ** Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Skandal att man tillåts släcka svensk industri

Karin Pihl: Sverige inte längre självförsörjande på el när kärnkraften läggs ned.

ANNONS
|

I Sverige är vi vana vid att det mesta fungerar. Det kommer vatten i kranen och ljus när man trycker på lampknappen. Mitt i kallaste januari kan man skruva upp värmen. Kylan ute är inte mycket att göra åt, men inne slipper man frysa.

Det finns en förklaring till att vi svenskar har haft det varmt inomhus under vintrarna: stabil elförsörjning. Men i framtiden kan det bli annorlunda.

I en ny rapport varnar myndigheten Svenska Kraftnät för att Sveriges tid som självförsörjande på el kan vara förbi. Det är första gången vi inte kan redovisa att vi är självförsörjande, säger generaldirektören Ulla Sandborgh till Ekot (19/7).

ANNONS

Det är en smärre skandal. Hur kan denna situation har uppstått? Det handlar inte främst om icke påverkbara orsaker, trots att den sena vårfloden resulterade i lägre vattenkraftsmagasin. Anledningen är att svenska politiker har valt detta. Det väntade energiunderskottet är ett resultat av politiska beslut.

Det handlar givetvis om kärnkraften. Vattenfall har beslutat att lägga ner reaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid. Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017. Enligt ägarna är orsaken att kärnkraften inte är ekonomiskt lönsam. Detta eftersom politiken aktivt har gjort kärnkraftsproduktionen dyrare - nu senast med effektskatten som regeringen införde 2016. En tredjedel av kostnaderna för kärnkraftsproduktion utgörs av skatter och avgifter, enligt Erik Lundin och Thomas Tangerås vid Institutet för näringslivsforskning, som förutspår framtiden utan kärnkraft i en artikel i Kvartal (vol 1, 2016).

Beslutet att Ringhals ska stängas i förtid välkomnades av Miljöpartiet och Centerpartiet. Men den glädjen lär de få äta upp. Stängda reaktorer innebär varken att vindkraftverken snurrar snabbare eller att solen lyser starkare. Däremot leder en instabil elförsörjning till chockhöjda elpriser för svenska konsumenter och svensk industri. Det kan i sin tur få förödande konsekvenser för tillväxten.

I värsta fall kan Svenska Kraftnät behöva genomföra planerade strömavbrott. Det innebär att svenska hushåll får stå ut med att vara utan el under kortare perioder. Mer sannolikt är dock att vi får importera energi. Grattis, Miljöpartiet: Sverige kan i framtiden komma att värmas upp av rysk gas eller tyskt brunkol.

ANNONS

Det finns dock en förtröstan: Finland. Till skillnad från Sverige har vårt östra grannland satsat på att bygga nya, moderna reaktorer. Hoppet står nu till att Sverige i framtiden kan komma att importera el från den nya reaktorn OL3. Bygget har dock blivit kraftigt försenat.

Oavsett vad som händer kommer de självutnämnda miljökämparnas mål - att Sverige ska övergå till 100 procent förnybar energi - inte att uppnås. Lagring av el kommer inte att täcka upp.

I tider då samma miljöhjältar säger sig vilja satsa på elbilar och ökat tågresande - vilket i sig är önskvärt - är deras motstånd mot den koldioxidneutrala kärnkraften inte ens irrationellt. Det är ren och skär idioti.

Länkar: https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2017/svenska-kraftnats-systemutvecklingsplan-2018-2027.pdf

https://kvartal.se/artiklar/vad-hnder-om-krnkrafte

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7001543

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS