Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Karl af Geijerstam: Skattebetalarna i Munkedal får salta räkningar

Karl af Geijerstam: Dålig kontroll gör att kommunen kan utnyttjas och risken för korruption är högre.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 11 oktober. Munkedals kommun har godkänt fakturor med högre timpriser än de som kommunen har i sina ramavtal. Detta rapporterade Bohusläningen under tisdagen.

I våras väckte Sverigedemokraternas Matheus Enholm frågan i kommunstyrelsen. Han berättade då (13 april) att det gick rykten om att det gick lätt att salta fakturor till kommunen och att dessa inte kontrollerades ordentligt.

En revisor har nu gjort stickprov av 50 fakturor till fastighetsenheten och hittat flera felaktigheter. Enholm fick alltså rätt. Det handlar inte om astronomiska belopp som revisorn summerar ihop, bara drygt 6 500 kronor. Men den kontroll som är gjord är ju bara stickprov, så risken finns ju att felen är systematiska och att det handlar om större belopp.

LÄS MER: Förlorar pengar efter bristande kontroll

Revisorn konstaterar att det finns skriftliga rutiner och krav för upphandlingar, faktureringar och attesteringar. Men det gäller att alla rutiner följs i praktiken.

Den som attesterar en faktura måste kontrollera att timpriset inte är högre än ramavtalet. "Detta ställer höga krav på kunskap" om avtalen samt om beställningarnas omfattning och syfte, konstaterar revisorn.

Han konstaterar också att i några fall så har attesteringen inte gjorts av den person som enligt gällande rutiner ska utföra attesteringen. Många av de enklare beställningarna är muntliga, så det är ofta bara en person som har kunskap om beställningens innehåll. Revisorn skriver att dokumentationen har "varit svår att följa med avseende på vad som har beställts, till vilket pris, och hur fakturorna kopplar mot beställningen".

Kommunens avtal anger att leverantörer ska arbeta på löpande räkning till timpris. Men revisorn hittar beställningar som är gjorda på fastpris, vilket inte har stöd i avtalen. I slutsatserna skriver revisorn att kommunen "inte synes ha upptäckt och reagerat på dessa brister".

Nu är dessa tusenlappar inte något som välter resultatet för Munkedals kommun. Men principiellt är det uppseendeväckande att leverantörer faktiskt höjer det avtalade priset och att detta sedan går igenom systemet utan att fakturan stoppas och rättas. Det är ju hög risk för att bristande kontroll leder till att de rykten som Enholm refererade sprids och att fler leverantörer tar chansen att salta räkningar.

LÄS MER: Revisorer ska granska misstänkt fiffel

Vad vi vet hittills är det alltså inte frågan om något allvarligare än slarv och en brist i att följa rutinerna. Men rutinerna finns för att stävja korruption och missbruk av de offentliga medlen. Ingen organisation är immun mot detta. Därför är det bra att kommunledningen nu tar upp frågan.

***

Uppdrag granskning rapporterar om fler fall av bristande kontroll här: