Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Karin Pihl: Skattehöjningar är en dålig universalmedicin

Karin Pihl: Till skillnad från motionens roll för hälsan finns det dock ingen forskning som stödjer tesen att alla samhällsproblem går att lösa med ständiga skattehöjningar.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Dagens socialdemokrater beskylls ofta för att inte ha några idéer. Det enda S bryr sig om är att regera till vilket pris som helst. Förslagen är otidsenliga och löser inte 2010-talets utmaningar, är en ofta förekommande kritik.

Analysen av de trötta sossarna är i hög grad korrekt. Men om man lyssnar till vad S-företrädarna har att komma med i valrörelsen är det tydligt att de inspirerats av en sprillans ny trend: att träning löser alla problem. Regelbundna gympass sägs numera kunna lösa det mesta. Konditionsträning hjälper mot sömnproblem och regelbundna träningspass i allmänhet antas förebygga depressioner. Många läkare skriver ut motion på recept för patienter med högt blodtryck och diabetes.

Socialdemokraterna kör lite samma taktik i politiken. De har också en universalmedicin, som stavas höjd skatt. På allt. Till skillnad från motionens roll för hälsan finns det dock ingen forskning som stödjer tesen att alla samhällsproblem går att lösa med ständiga skattehöjningar. Ändå har S knappt tjatat om annat under hela valrörelsen.

På tisdagen (4/9) debatterade finansminister Magdalena Andersson (S) mot moderatledaren Ulf Kristersson i SVT Aktuellt. Ämnet var den ekonomiska politiken. Debatten innehöll det vanliga: Kristersson förklarade att det är ett värde i sig att sänka skatten för vanliga löntagare, och att ett nytt jobbskatteavdrag kan finansieras genom att ta bort ineffektiva byggsubventioner, dåliga arbetsmarknadsinsatser och dyra miljösatsningar. Dessutom kan man inte lösa alla problem genom att ge problemet en säck pengar.

Svaret från Andersson var det väntade. Hon rabblade upp några utmaningar Sverige har: för få poliser, att barnen inte lär sig tillräckligt mycket i skolan, att hemtjänsten krisar och att vårdköerna växer. Fyra olika problem, fast med en sak gemensamt - att S inte lyckats lösa dem genom högre skatter, men att S tänker fortsätta att försöka lösa dem genom ännu högre skatter.

Det kommer inte att fungera. Sverige är ett av de länder i hela EU som satsar mest pengar på utbildning. Ändå har resultaten sjunkit över en lång tid. Visst är det bra med höjda polislöner, men det spelar ingen roll när många platser på polishögskolan gapar tomma. Sverige har internationellt sett en hög läkartäthet. Problemet är att sjukvården inte är strukturerad för att främja effektivitet och att landstingen styr vården dåligt.

Andersson löser inte dessa problem genom att höja inkomstskatterna. Däremot riskerar hon att öka missnöjet. Välfärden behöver genomtänkta reformer, och när dessa uteblir och skatterna höjs kommer människor att tvivla på statens förmåga att leverera det man betalar dyrt för.

Socialdemokraterna målar upp en falsk bild av att man måste älska den ständigt växande sossestaten för att bry sig om välfärden. Så är det inte. Snarare visar Socialdemokraternas ointresse för genomgripande reformer att partiet bryr sig mer om sitt eget maktinnehav än om välfärden.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven borde gå ut genom porten på Sveavägen 68 och se sig om i verkligheten. Om inte annat för att komma ut och få lite frisk luft. Det sägs att det ska vara bra för kreativiteten.