Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Slirande ledarskap spär på föraktet

Chefredaktör Ingalill Sundhage om det politiska ledarskapet och turbulensen runt Transportstyrelsens affär.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ett gott ledarskap tar ansvar. Att tro att man kan röra sig ”under radarn”, att ingen märker något, brukar aldrig hålla i längden.

Hur mediestrategerna tänkt kring transportstyrelsens affär är obegripligt. Under en vecka har det spekulerats vilt om vem som sagt vad och till vem och jämförelsen med en kacklande hönsgård talar till hönsens fördel, om ni frågar mig. När så dimmorna skulle skingras och vi medborgare skulle få veta hur det egentligen låg till, övergick kaoset till politiskt spel.

Kring detta och själva sakfrågan kan andra analysera mycket bättre än jag, men kommunikationen och ledarskapet får inte godkänt. Under torsdagens presskonferens användes ordet ansvar väldigt ofta. Men inte för att skapa klarhet i vad som hänt, vem som sagt vad och hur kommunikationen fungerat, utan mer som ett hot. Det främjar knappast politikers förtroende utan spär snarare på politikerföraktet.

Den här affären innehåller det mesta. En generaldirektör för en myndighet bryter mot tre lagar, får böta och lämna jobbet. Ansvarig minister skyller på en före detta anställd, andra ministrar som enligt utsago visste om vad som hänt jobbar på i sina stuprör och har inte för avsikt att prata med någon annan om vad som hänt. Vi har gjort enligt gängse regler, heter det.

Här är inte bara en hund utan en hel kennel begraven. För det kan väl ändå inte vara så som min gamle far sa när hjärnan slirade av åldersdemens; jag hör vad du säger men fattar inte. Regeringsmedlemmar – som styr vårt land – är också människor och kan inte veta allt, men då är kompetenta medarbetare guld värda som kan hålla den beslutande makten uppdaterad. Och den behöver å andra sidan vara världsbäst på att leda och kommunicera arbetet på departementen. Att agera enligt gängse regler när en tjänsteman brutit mot tre lagar är inte trovärdigt, utan en sån kunskap rapporterar man förstås vidare, under förutsättning att man är en ansvarsfull minister.

Jag hoppas verkligen att riksmedia fortsätter att gräva i det här. Vi måste få klarhet så vi återigen kan känna tillit till såväl styrande som opponerande politiker. Och sist men inte minst – utverka ett ledarskap jag som vi medborgare tryggt kan vila i. Och får jag i all enkelhet ge ett tips;

Vad sägs om att berätta sanningen? Den må vara obekväm och jobbig, men i längden vinner den.

Då får man också ett mer trovärdigt ledarskap.

Trevlig helg!