Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

MALMÖ 20180820 Alliansens partiledare fr v Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) och håller en pressträff om nya förslag från reformagendan. Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Småföretagen löser arbetslösheten

Joakim Broman: Bra att Alliansen inte glömmer näringspolitiken.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 23 augusti. Företagarfrågor och näringspolitik får sällan uppmärksamhet i valrörelsen. När ekonomi diskuteras är det istället arbetslösheten eller integrationen som står i fokus. Men som Alliansen visade med sitt utspel under måndagen (20/8) är dessa frågor svåra att koppla isär.

Sedan 1990 har fyra av fem nya jobb skapats i småföretag. Allt som kan underlätta för sådana att skapas eller att växa har därför goda chanser att förbättra situationen på arbetsmarknaden.

En sådan sak är Alliansens förslag om att utreda mikroföretagande. Det bygger på en tidigare idé från Centerpartiet om ingångsföretag, en enklare form av företag som i princip ska kunna startas genom att man laddar ner en app till sin mobiltelefon. Därefter för man in inkomster och utgifter, och betalar en rak skatt på 25 procent på sin omsättning, som får vara upp till 200 000 kr innan man måste byta företagsform.

Det är precis den typ av förslag som på riktigt skulle kunna sänka trösklarna till att bli företagare. För många av de som inte tar sig in på den ordinarie arbetsmarknaden kan det också bli en möjlighet att själv skapa sig ett jobb. Sveriges andel av så kallade “enkla jobb”, arbeten som kan utföras med mycket låg utbildningsnivå – är lägst i EU (Ekonomifakta).

Alliansen föreslår också att kravet på aktiekapital ska sänkas från 50 000 till 25 000, att reglerna som missgynnar generationsväxlingar i företag avskaffas, och att regelverket för personaloptioner ska utvidgas till att omfatta fler företag.

Det är bra förslag, men precis som Liberalernas Mats Persson och Said Abdu skriver i Dagens industri (19/8) går det att gå ännu längre i frågan om personaloptioner. Här har regeringen under mandatperioden infört nya regler som ska göra det lättare för så kallade “start-ups”, nya företag med hög tillväxtpotential, att rekrytera högkvalificerad personal. Men reformen har blivit försenad, och har för snäva villkor. L:s förslag om att avskaffa begränsningsreglerna är därför helt rätt.

Företagarfrågorna lär inte avgöra valet den här gången heller. Det gör dock inte näringspolitiken mindre viktig. Som tur är verkar åtminstone ett block komma ihåg det.

Länkar:

Alliansen:

http://www.alliansen.se/2018/08/fler-jobb/

Liberalerna:

https://www.di.se/debatt/debatt-fem-forbattringar-for-startupmiljon/

Enkla jobb:

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Lagkvalificerade-jobb-internationellt/