Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Socialismen har blivit allmänt godhetsfluff

Karin Pihl: Därför röstar man på V "Söder om söder".

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 13 september. Inför förra valet var Feministiskt initiativ, med homeparties och rosa ballonger, på allas läppar. Den enda konkurrensen kom från Miljöpartiet, som satsade på att bli tredje största parti med löften om att skapa ett “varmare” samhälle.

Fyra år senare har luften gått ur både Fi och MP. Samtidigt består välbeställda väljargruppers behov av att hitta ett parti som kan leverera en känsla av att man röstar på någonting snällt. Med tanke på valresultatet i Stockholms stad är det uppenbart att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet - och i viss mån Centerpartiet - tagit över den rollen.

De preliminära siffrorna från valnatten visar att S, till skillnad från i landet som helhet, går framåt i storstaden. I Stockholms stad ökade S till 23,8 procent. V gjorde ett rekordval i Stockholms stad med en ökning från 7,8 till 13,2 procent. Extra uppseendeväckande är siffrorna på Södermalm och i de välmående närförorterna “Söder om söder”. I valdistriktet Aspudden Östra fick V och S egen majoritet.

För många kanske det ter sig obegripligt att höginkomsttagare med bostadsrätter värda flera miljoner väljer att rösta på Vänsterpartiet. Ironiskt nog ligger en del av svaret i just rikedomen. Fi och MP är starkt förknippade med postmateriella frågor om värderingar och identitet, vilket socioekonomiskt starka grupper har mer tid att fundera över.

Men Vänsterpartiet då? Eller sossarna? Dessa två partier är i stor del väsensskilda från Fi och MP. S och V är två gamla partier sprungna ur det sena 1800-talets arbetarrörelse. Socialism har egentligen ingenting med individuell värderingsposering att göra, snarare tvärtom. Det har bara blivit så att “goda värderingar” uppfattas som synonymt med “vänster”. Detta gör att skalan mellan socialism och allmänt godhetsfluff suddats ut. När Fi och MP inte uppfattas vara tillräckligt fräscha längre blir steget att rösta på riktiga vänsterpartier därför inte stort.

Men att Fi och MP uppfattas som snälla och därmed vänster gör inte att vänsterpartier som V och S också är snälla partier. Socialdemokraterna är i dag ett systemkonservativt maktparti. Trots att Vänsterpartiet reformerats är det inte länge sedan man hade direktkontakt med Moskva, och ambitionen att socialisera näringslivet består.

Att många välbeställda storstadsbor väljer att rösta på V och S bevisar dock en sak: socialismen har fel i att folk agerar efter sina klassintressen.

Länkar: https://data.val.se/val/val2018/valnatt/R/rvalkrets/01/index.html

https://data.val.se/val/val2018/valnatt/R/valdistrikt/01/80/3908/index.html