Ställ vårdchefen vid sjuksängen

Kajsa Dovstad om en offentlig sektor där cheferna behöver se över sitt ledarskap.

ANNONS
|

Offentlig sektor styrs av skrivbordsgeneraler med dålig anknytning till kärnverksamheten. Detta skapar en ineffektiv organisation där chefer har låg kännedom om de problem som medarbetarna möter i vardagen, skriver forskaren Louise Bringselius på DN Debatt (6/8). Det finns all anledning att lyssna på henne – och få ut cheferna på golvet.

Bringselius pekar på att skrivsbordsarbete har blivit status i yrken som bygger på möten med människor. Karriärmässigt belönas poliser, sjuksköterskor och socialsekreterare inte för expertis inom sitt yrkesområde – utan för att sätta sig på ett kontor och bli chef på heltid.

Tvärtemot vad forskningen rekommenderar innebär en chefstjänst i offentlig sektor att man helt överger sin tidigare yrkesroll. På så vis får chef och medarbetare både olika villkor och skilda syn på verksamheten.

ANNONS

Det finns gott om sjuksköterskechefer som trots personalbrist aldrig själva tar ett extrapass, läkare som avstår från att träffa patienterna vars vård de styr över och poliser som på årtionden inte har arbetat i yttre tjänst.

För att cheferna ska veta vad som händer införs kostsamma kontrollsystem. Ett närvarande chefsskap kan förhindra att massiva resurser läggs på det som egentligen ska vara stödfunktioner: administration, ekonomi och personalavdelning.

Ett exempel på skrivbordgeneralernas motsats är bilföretaget Teslas ägare Elon Musk. När ett flertal olyckor inträffade i elbilstillverkarens fabrik reagerade Musk med att själv ställa sig vid det löpande bandet för att reda ut arbetsförhållandena. De delar av offentlig sektor som krisar, exempelvis inom sjukvården och polisen, borde uppmuntra till den inställningen bland sina chefer.

ANNONS