Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 SCB-mätningen illustrerar hur svårt januariöverenskommelsen har att leva upp till sitt syfte.  Bild: Henrik Montgomery/TT
SCB-mätningen illustrerar hur svårt januariöverenskommelsen har att leva upp till sitt syfte. Bild: Henrik Montgomery/TT

Max Eskilsson: Stefan Löfven kan inte förklara sin politik

Max Eskilsson: Januariöverenskommelsen har inte levererat

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

För januaripartierna är SCB:s nya mätning en politisk kalldusch. Inte för att den bjuder på stora överraskningar. Snarare därför att den inte gör det. Trenden med januaripartier som backar och fortsatt höga siffror för Sverigedemokraterna håller i sig.

Särskilt intressant med mätningen – gjord under november – är att konturerna från mätningen i maj på många sätt ligger stilla, eller till och med förstärks. Redan då kunde vi se hur C, L och S gick bakåt med kring två respektive en procentenhet jämfört med valresultatet. Liksom i den nu aktuella mätningen uppbar SD, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, ett högre stöd än regeringsunderlaget. Möjligen andades januaripartierna ändå ut: SD visade i maj-mätningen ett marginellt tapp på knappt 0,5 procentenheter. Denna gång gör SD däremot ett uppsving på drygt fem procentenheter – och till skillnad från sist är noteringen statistiskt säkerställd.

LÄS MER: Statsvetare: SD kan vara ännu större

Överlag tycks grundvalarna i det nya politiska landskapet bestå. SD fortsätter konkurrera med M om platsen som näst största parti. I mätningen är SD fyra procentenheter större. Hur dessa väljarströmmar framöver rör sig kommer vara politiskt-psykologiskt avgörande när det gäller vem som uppfattas vara oppositionsledare i praktiken.

Inte minst borde mätningen vara en väckarklocka för Liberalerna, som med sina dryga 4 procent – riskabelt nära riksdagsspärren – backat nästan en och en halv procentenhet sedan valet. Den interna splittringen om vägvalet i januari lever kvar, vilket resulterar i återkommande utspel där man distanserar sig från januariprojektet samtidigt som man formellt står bakom det. Kommer denna varken-eller-linje hålla hela mandatperioden?

LÄS MER: 400 000 fler SD-väljare på ett halvår

När januariöverenskommelsen slöts var det övergripande målet att SD skulle hållas bortom inflytande. Ett knappt år senare har ett föga imponerande resultat börjat utkristallisera sig. Lägg till detta att S med statsminister Stefan Löfven i spetsen under hösten visat stor oförmåga att kommunicera såväl vad januariöverenskommelsen innebär som egna svar när det gäller den fråga väljarna ser som viktigast – tryggheten i landet.

LÄS MER: Så lyckas kommunalrådet ta kampen mot SD

Det framförhandlade januarireceptet – där 73 kohandelspunkter med oklar politisk ansvarsfördelning skulle verkställas för att isolera SD – tycks inte vara något vidare framgångsrikt projekt.