Äldre som har jobbat mycket i arbetslivet kan straffas för detta på grund av garantitilläggsregler.
Äldre som har jobbat mycket i arbetslivet kan straffas för detta på grund av garantitilläggsregler. Bild: Magda Ehlers

Joakim Broman: Steg för steg mot ett sämre pensionssystem

Regeringens garantitillägg ska ge mer till de med låga pensioner, men undergräver samtidigt pensionssystemets grundvalar.

ANNONS

Pomperipossa är tillbaka. Det skrev Timbros chefsekonom Jacob Lundberg häromveckan (8/2), apropå att regeringen nyligen presenterat sitt förslag på så kallat garantitillägg, ett nytt bidrag riktat till äldre med låga pensioner. Pomperipossa syftar förstås på Astrid Lindgrens "debattsaga" från 1976, då Lindgren på grund av sociala avgifter och inkomstskatter fick betala mer i skatt än vad hon hade tjänat och därför skrev en debattartikel i form av en saga om Pomperipossa i Monesmanien.

Nu kan en liknande situation uppstå. Lundberg visar på att det nya pensionstillägget innebär att den som jobbat lite extra de sista åren riskerar att få mindre i plånboken än den som avstått. Anledningen är att både garantipensionen och garantitillägget gradvis trappas ned ju högre inkomstrelaterad pension man har.

ANNONS

Det är en absurd princip. Ur pensionssynpunkt ska alltså vissa pensionärer betala för att ha jobbat extra. Fördelen av att ha tjänat in till en högre pension undergrävs rejält. För en pensionär med bostadstillägg blir det bara 245 kronor mer i plånboken om man tjänat in till en pension på 16 000 kronor, istället för 11 000 kronor.

Så urholkas drivkraften att arbeta och principerna i ett pensionssystem som i grunden varit sunt. När vissa pensionärer ska få valfläsk drabbas de som ansträngt sig.

Det är värt att notera att även pensionärsorganisationen SPF Seniorerna är kritiska till förslaget. Förbundsordföranden Eva Eriksson skriver i en kommentar att åtgärder i stil med regeringens garantitillägg är "förödande” för systemets legitimitet, och det så kallade respektavståndet, det vill säga skillnaden mellan pensionen för den som arbetat och den som inte gjort det.

Officiellt sett säger sig Socialdemokraterna stå bakom pensionsuppgörelsen och systemets konstruktion, men i praktisk handling lanserar man undantag och tillägg – utöver garantitillägget har man även infört ett inkomstpensionstillägg – som underminerar dess grundvalar. Krasst sett gör man återigen pensionerna till föremål för överbudspolitik och svincykler – exakt det som pensionssystemet konstruerades för att undvika. Fortsätter den riktningen vore det ärligt talat bättre om S lämnade pensionsuppgörelsen, istället för att låtsas som om deras förslag går ihop med systemets principer.

ANNONS

ANNONS