Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Karin Pihl: Stoppa Saudiarabiens missionsprojekt i Sverige

Karin Pihl: Syftet är att påverka vilken tolkning av islam som moskéerna i Sverige lär ut och står för.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Saudiarabien är en av världens mest brutala diktaturer. Hela samhället styrs av kungahusets extrema tolkning av islam, som kallas wahhabism. Vuxna kvinnor står under manligt förmyndarskap. Religionsfriheten är kraftigt inskränkt. Homosexuella handlingar straffas med döden. Landet är också en av världens största sponsorer av islamistisk terrorism.

Men Saudiarabien nöjer sig inte med att skicka pengar till terrorister. Landet har en genomtänkt strategi för att sprida sina dogmatiska läror till väst och andra delar av världen. Sverige är inget undantag.

Enligt en granskning som tidningen ETC genomfört är var fjärde moské i Sverige sponsrad av Saudiarabien. Det är givetvis inte av välgörenhetsskäl saudierna lägger åtskilliga miljoner på att finansiera svenska muslimers verksamhet. Syftet är att påverka vilken tolkning av islam som moskéerna i Sverige lär ut och står för. Saudierna vill motarbeta moderata och traditionella versioner av religionen till förmån för deras egen, radikala lära.

Det är illa. Wahhabismen slår in en kil mellan muslimer och majoritetssamhället. Dessutom ökar risken för radikalisering och i förlängningen terrorresor och -dåd när predikanter från Saudiarabien tillåts föreläsa och hålla i fredagsbönen.

Saudiarabien försöker inte bara sätta klorna i de religiösa församlingarna. Svenska Dagbladet har i en rad artiklar uppmärksammat att det saudiska kungahuset sponsrar muslimska friskolor i Sverige. Alsalamskolan i Örebro har tagit emot mångmiljonbelopp direkt från Saudiarabien. Via en stiftelse som verkar i Skandinavien försöker saudierna att påverka barn och ungdomar i Sverige.

I Stockholm står företrädare för den muslimska friskolan Al-Azhar åtalade för ekobrott. De har varit inblandade i det planerade moskébygget i Rinkeby, och som föga förvånande varit välkomnande inför finansiering från den arabiska halvön.

Att Saudiarabien sponsrar moskéer är illa nog. Ännu värre är att landet infiltrerar det svenska skolväsendet. Denna typ av verksamhet måste stoppas.

Det måste bli svårare att driva religiösa friskolor i Sverige. Kraven på finansiering måste vara högre. För att undvika att radikala läror sprids bör en begränsning av utländsk finansiering av religiösa församlingar ses över. Saudiarabiens förtryckande ideologi har inget att göra i Sverige.

Örebro:

Rinkeby:

ETC: