Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Terror. Den ledare som kan garantera stabilitet, säkerhet och rätten att dricka en pint kommer att vinna valet på torsdag.

Karin Pihl: Storbritanniens väljare söker en pint stabilitet

Karin Pihl: Britterna har aldrig betraktat sig själva som européer – de är först och främst britter.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Dagarna innan terrordådet är Tories valarbetare stressade. På kampanjhögkvarteret i Westminster i London bekymras man över att Labours partiledare Jeremy Corbyn flåsar den sittande, konservativa premiärministern Theresa May i nacken.

Men den främsta anledningen till att presschefen svettas är trots allt försommarvärmen. Allting tyder på att de konservativa tar hem segern.

De konservativa vill att parlamentsvalet på torsdag ska handla om stabilitet. Att lämna den Europeiska unionen är inget man gör på en kafferast, och britterna vill givetvis ha en så bra överenskommelse med EU som möjligt. Tories lovar därför att säkra EU-medborgares rättigheter i Storbritannien, britters rättigheter i EU, ett tätt samarbete kring terrorism och internationell brottslighet, och så klart: säkerställa Londons ställning som europeiskt finanscenter.

Att May kan blidka EU-byråkraterna är dock inte den enda anledningen till att de konservativa vill utse Brexitförhandlingarna till den viktigaste valfrågan. Runtom i Londons Labourfästen syns klisterlappar och affischer med budskap som rör klassiska höger-vänsterfrågor: Höj minimilönerna. Avskaffa universitetsavgifterna. Och inte minst frågor som rör socialförsäkringar och den statliga sjukvården.

Precis som i Sverige står Storbritannien nämligen inför stora problem med att betala för en åldrande befolkning. Theresa Mays opinionstapp kan också till stora delar förklaras med att hon inte tar underfinansieringen av vården på allvar. ”De rika blir rikare och de fattiga blir fattigare, det är den viktigaste frågan”, konstaterar en man som kampanjar för Labour i den gamla arbetarstadsdelen Hackney i östra London.

För britterna är alltså de traditionella politiska skiljelinjerna fortfarande relevanta. Att de konservativa försöker få valet att handla om EU-utträdet har knappast något att göra med en identitetskris. 
Britterna har aldrig betraktat sig själva som européer – de är först och främst britter.

Tories strategi handlar därför om att försöka förmedla bilden av att välfärden och landets ekonomi är beroende av goda relationer med EU. Och där är en rak och tydlig Theresa May bättre än en surpelle från Labour.

Klockan 22:08 på lördagskvällen kör en lastbil in folkmassan på London Bridge. Gärningsmännen hoppar ur bilen och knivhugger människor på barer. Hittills har sju personer dött.

På 75 dagar har landet drabbats av tre terrordåd. När Theresa May kommenterar attacken utanför 10 Downing Street på söndagsmorgonen är hon
tydlig: landet är för tolerant mot islamistisk terrorism.

Människor vill först och främst att deras vardagsliv ska fungera. Man vill kunna gå till läkaren när man blir sjuk och att barnen ska ha det bra i skolan. För en engelsman är det dessutom närapå en mänsklig rättighet att få sitta på puben en lördagskväll och dricka en pint. Den ledare som bäst kan garantera den stabiliteten och tryggheten kommer att vinna valet på torsdag.