Svårnavigerat regionstyrande

Efter tio år blir det maktskifte i regionen. De kommande fyra åren tänker sig en rödgrön minoritet med stöd från Sjukvårdspartiet styra regionen. Frågan är om det är möjligt.

ANNONS
|

Diskussionerna om styret i regionen har varit långa och invecklade. Länge såg de ut som om den blocköverskridande oheliga allians (S+FP+C), som styrt regionen de senaste tio åren skulle fortsätta att regera tillsammans med Miljöpartiet. Till sist stupade dock dessa förhandlingar, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om, på den tekniska valsamverkan med Sjukvårdspartiet, som Socialdemokraterna parallellt med förhandlingarna om en ny majoritet förhandlat fram.

Den minoritet (S+V+MP) som nu med stöd av Sjukvårdspartiet ska styra regionen saknar ett mandat för att få egen majoritet. Det innebär att det är Sverigedemokraterna som får rollen som vågmästare framöver.

Det är inget drömscenario för något av de andra partierna, vare sig de tänker styra regionen eller sitta i opposition.

ANNONS

För att undvika att Sverigedemokraterna kan utnyttja sin roll som tungan på vågen kommer det alltså att krävas att uppgörelser med övriga oppositionen. Igår testades denna vilja för första gången. Efter en omröstning om vem som skulle bli regionfullmäktiges nya ordförande, visade det sig att de rödgrönas kandidat Kjell Nordström (S) vunnit över allianspartiernas kandidat Conny Brännberg (KD) med en enda röst.

En representant från alliansen valde alltså att lägga sin röst på Nordström.

Men ordförandeposten är en sak. Visst är det en viktig symbolfråga, men den politiska färgen på fullmäktiges ordförande bestämmer ändå inte innehållet i politiken. Det lär bli en betydligt svårare fråga att komma överens om den framtida inriktningen i politiken, i synnerhet som politikerna, åtminstone i det korta perspektivet, inte är lika goda vänner som de ville påskina igår då kompromissviljan tycktes vara på topp.

Centern och Folkpartiet hoppade av majoritetsförhandlingarna i sista stund på grund av att de ansåg att Socialdemokraterna genom sin tekniska valsamverkan gått bakom ryggen på dem och sålt ut majoriteten i vissa styrelser och nämnder. Med ett sådant förfarande bygger man inte den sorts förtroende som behövs för breda uppgörelser över tid.

Det går dock att utgå ifrån att det kommer att ta tid för regionens nye styrelseordförande Gert-Inge Andersson (S) att åter bygga upp det förtroendekapital som raserats.

ANNONS

En annan osäkerhetsfaktor, som måste beaktas är Sjukvårdspartiet. I våras skakades partiet av så svåra inre motsättningar att det spekulerades om att partiet helt hade lagts ned. Nu är det tillbaka men frågan är hur tillförlitliga partiet är som stödparti. Hittills har de inte ansetts som det lättaste partiet att komma överens med.

Utmaningarna under mandatperioden är många. Från en stabil blocköverskridande majoritet ska den nya och oprövade rödgröna minoriteten försöka styra rätt bland blidskären de närmaste fyra åren. Det kommer inte att bli lätt.

ANNONS