Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Arvid Åhlund: Sverige klarar krisen - trots coronaviruset

Håll huvudet kallt och var inte rädd för underskott

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Regeringen skjuter till extra pengar för att mildra de ekonomiska effekterna av coronaviruset, meddelade finansministern på tisdagen. Vården ska få stöd, dock oklart hur mycket. Den nya mekanismen för korttidsarbete i kristider kommer att införas tidigare.

Amerikanerna kommer att avisera ett liknande krispaket under tisdagskvällen och Frankrikes president Emmanuel Macron kräver stora och koordinerade stimulanser inom EU.

Centralbanker mobiliserar samtidigt överallt. USA:s Federal Reserve har paniksänkt världens viktigaste ränta till noll, ECB kommer att behöva gå ännu längre och Riksbanken försöker ingjuta förtroende genom ord.

Den omedelbara anledningen är finansmarknaderna. De föll fritt på måndagen, men återhämtade sig på tisdagen. Vill man anlägga ett mindre nattsvart perspektiv, kan man dessutom påpeka att världens viktigaste aktieindex S&P 500 fortfarande är på högre nivåer än i oktober.

Inte heller är det särskilt troligt att börsoron spiller över på den riktiga ekonomin på samma våldsamma sätt som 2008. Finanskrisen hade sin upprinnelse i ett trasigt banksystem, spred sig därmed inifrån och ut. Coronakrisen började på en djurmarknad i Kina och har alltså spridit sig utifrån och in.

Men den italienska ekonomin är världens sjunde största och har i mångt och mycket stängts ner i och med måndagens karantänsbeslut, och den var svajig redan innan. De italienska bankerna mår inte bra, kollaps för en räcker för att utlösa ny eurokris – corona eller inte.

Återverkningarna från Kina, där smittspridningen nu tycks under kontroll, kommer också att kännas. Och vill det sig illa står USA inför det största utbrottet jämte Italien, vilket skulle skapa problem på allvar. OECD, som mäter tillväxt, har redan halverat sina årsprognoser. De kommer att skruvas ner ytterligare.

Det är dystra nyheter för den svenska ekonomin, som till hälften utgörs av export och import och där utländska chocker rätt omgående märks i biltillverkarnas orderingångar och bankernas lånekostnader. Virus kan motas i grind, i alla fall i teorin; ekonomiska smittor kommer att hitta in oavsett och kan egentligen bara behandlas när de gjort det.

Kruxet i länder överallt är att centralbankerna redan tömt sina arsenaler, varför man i princip har att förlita sig på budgeten.

I Sverige behöver inte det göra särskilt mycket. Staten går plus, statsskulden är rekordlåg och Socialdemokraterna och Moderaterna är i grunden seriösa och pragmatiska partier som kommer att se till att regering och opposition talar med en röst om det brakar loss på riktigt.

Håll huvudet kallt, köp Galbani och Barilla och var inte rädd för underskott.