Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Svik inte Sveriges jägare och sportskyttar

Joakim Broman: Rösta ner den nya vapenlagen i riksdagen.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

“Men vi vill lugna jägarkåren, vi kommer inte att införa regler som försvårar för jägare.” Svaret från Socialdemokraterna om implementeringen av EU:s vapendirektiv lät betryggande (Jaktjournalen 5/9 -18). I hela valrörelsen lät man meddela att man inte skulle lägga några förslag som gick längre än direktivet krävde – tvärtom lovade S att man skulle förenkla för jägare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det var och är en rimlig ingång. Vapendirektivet syftar till att försvåra för organiserad brottslighet, grova våldsbrott och terrorism, inte för Sveriges nästan 600 000 legala vapenägare. Ingen forskning tyder överhuvudtaget på att lagliga jaktvapen läcker till eller används i kriminella sammanhang.

Tyvärr verkar dock regeringens löften ha förfallit efter valet. I lagrådsremissen som presenterades i februari går det att rada upp områden där regeringen går längre än vad som krävs.

Stora magasin licensbeläggs både i onödan och på ett oklart sätt. Vanliga övningsmagasin till så kallade salongsgevär av låg kaliber riskerar att bli helt förbjudna.

Vissa halvautomatiska vapen som skulle kunna förses med magasin med mer än tio skott flyttas till kategori A, det vill säga vapen som i regel är förbjudna. I praktiken innebär det att svenskar förbjuds från att tävla internationellt i vissa skyttegrenar, eftersom vapen i kategori A är mer eller mindre omöjliga att resa med. Trots att direktivet uttryckligen skriver att möjligheten att förse ett vapen med ett visst magasin inte ska påverka vilken vapenklass det hamnar i, skyller regeringen på EU.

Vapen i kategori A ska enligt regeringens förslag också enbart ges med licenser som måste förnyas vart femte år – trots att Sverige enligt EU:s sätt att se det redan uppfyller kraven på registerkontroller, eftersom sådana görs dagligen.

De utlovade förenklingarna, exempelvis att kravet på licens för ljuddämpare skulle tas bort och att Sverige till slut skulle erkänna EU:s vapenpass, är strukna.

Och som om inte allt detta räckte sågas regeringens förslag av Lagrådet, som pekar på att det blir mer eller mindre omöjligt för den enskilde att hitta och förstå lagen, eftersom den innehåller direkta hänvisningar till EU-direktivet.

Socialdemokraterna sviker svenska vapenägare. C, M, KD och SD kan dock fortfarande hålla vad de lovat. Gör det, och rösta ner den nya vapenlagen i riksdagen.

LÄS MER: Polisens vapenaktivism måste upphöra

LÄS MER: Ta ifrån polisen vapenlicenshanteringen

LÄS MER: Jaga inte laglydiga svenska vapenägare