Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Max Eskilsson: Tågfrågan skapar svettig stämning hos regeringspartierna

Max Eskilsson: Med tanke på den beräknade prislappen vore det politiskt tveksamt att med knapp politisk majoritet gå vidare i en så pass tung fråga.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Höghastighetstågen behöver inte bli januarisamarbetets fall. Men den senaste tidens turer sätter fingret på svårigheten i att politiskt förverkliga samtliga 73 listpunkter.

LÄS MER: Låt snabbtågen binda ihop Europa

Återigen har bygget av nya stambanor parkerat sig i debattens centrum. 2014 gick alliansen till val på att bygga höghastighetsjärnväg mellan de tre storstadsregionerna. Väl i opposition svängde Moderaterna dock till ett nej, med den kostsamma och oprecisa slutnotan som motivering. Därefter har flerpartisamtal hållits i riksdagen men frågan har gått i stå. Så fick satsningen i vintras en egen punkt i januariöverenskommelsen. “Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg, Malmö och regioner och städer längs med och i anslutning till banans sträckning bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer.”

LÄS MER: Därför tror jag inte på höghastighetståg

Med tanke på att januaripartierna S, MP, C och L i praktiken har majoritet kunde frågan därmed uppfattas som avgjord. I det ljuset var Nyamko Sabunis utspel häromdagen en intressant vändning. “Ska vi hitta en finansieringsmodell så måste Moderaterna vara med på det” sa hon till Dagens industri (26/9). Sabuni resonerade även om att prioriteringen alls inte behöver vara det klimatpolitiskt mest effektiva sättet att spendera statliga storslantar.

LÄS MER: L drar i bromsen – vill att M hoppar på tåget

Som väntat uttalades direkt tvärnej till nya förhandlingar från M-håll. Sabuni har hursomhelst en viktig poäng i sak. I januariöverenskommelsen beskrivs hur sjupartisamtal ska “utgöra utgångspunkten för det fortsatta arbetet med projektet” när det gäller finansiering. Formuleringen kan mycket väl tolkas som att genomförandet bygger på en någorlunda stabil, parlamentarisk enighet. Sedan Sabunis uttalande har denna uppslutning dessutom dalat än mer. Nyligen meddelade Kristdemokraternas partistyrelse att man nu motsätter sig det expansiva infrastrukturprojektet. ”Vi står inför ekonomiskt tuffare tider och har stora, stora problem med befintlig infrastruktur. Risken är stor att det här skapar finansiella undanträngningseffekter”, motiverade partisekreterare Peter Kullgren (Dagens industri 2/10).

LÄS MER: Eftersatta investeringar innebär lägre tillväxt

Utan tvekan har tågfrågan skapat svettig stämning inom regeringsunderlaget. De nya stambanorna hann räknas hem som en stor, grön seger för Miljöpartiet. Expressen har rapporterat om hur partiet nu närmast överväger att göra det till en kabinettsfråga (1/10). Tidningen erfar också att Liberalerna i sin tur nu medvetet börjat distansera sig från samarbetet med regeringen och att den nya positionen är en del i det (3/10).

LÄS MER: Därför ska vi bygga för riktigt snabba tåg

Frågan om höghastighetståg är dock långt större än januaripartiernas förmåga att rädda den goda stämningen. Med tanke på den beräknade prislappen vore det politiskt tveksamt att med knapp politisk majoritet gå vidare i en så pass tung fråga. Finansieringslösningen hänger dessutom i luften. 240 miljarder trollas inte fram från en förhandlingsdag till en annan. Framför allt inte om det finanspolitiska ramverkets princip om statens överskottsmål ska hedras – något som tydligt slås fast i januariöverenskommelsen. Det är svårt att se hur alla 73 punkter på listan från januari kommer kunna uppfyllas.

Länkar:

Nyamko Sabunis utspel

KD:s utspel

Miljöpartiets reaktion

Liberalerna