GÖTEBORG 20200508 Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, under  Region Västra Götaland pressträff om utvecklingen av coronaviruset.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT kod 9200
Vaccinera dig! Leif Dotevall uppmanar oss alla att ta sprutan när tillfälle ges. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ta deltavarianten på allvar

Spridningen av deltavarianten är oroande. Nu måste alla vaccintider utnyttjas.

ANNONS
|

För första gången på flera veckor stiger nu antalet bekräftade fall av covid 19 i Västra Götalandsregionen. Enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, beror detta på ökat resande och att deltavarianten nu börjar sprida sig i även i Västra Götaland.

Deltavarianten ger mer snuva, hosta och huvudvärk. Dessutom är den 40-60 procent mer smittsam än de tidigare varianterna. Spridningen oroar flera länder som också ser ökad smittspridning. Restriktioner återinförs eller förlängs i Katalonien, Portugal och Nederländerna.

De som inte är vaccinerade löper alltså stor risk att smittas av covid 19. Fortfarande är det viktigt att vi alla fortsätter att vara försiktiga med sociala kontakter, ge akt på symtom och tvätta händerna noga. Lyckligtvis är den äldre delen av befolkningen nästan helt fullvaccinerade. Därför behöver deltavarianten inte leda till kraftigt ökade dödsfall och många sjukhusinläggningar. Men den kan vara nog så besvärlig ändå. Att många blir sjuka samtidigt kan ändå få konsekvenser för samhället i form av bortfall av arbetstimmar. Ovanpå detta kommer också risken för långtidscovid. Varje outnyttjad vaccintid i sommar är en missad chans att trycka tillbaka smittan.

ANNONS

Hittills verkar det som att två doser ger ett bra skydd även mot deltavarianten. Att Sverige är fullvaccinerat innebär dock inte att pandemin är över för Sveriges del. En pandemi är global. Om den inte utrotas på global nivå, kommer den att finnas kvar. Mänskligheten har bara utrotat smittkoppor, men tvingas fortfarande att leva med HIV, malaria, polio och TBC som orsakar stort lidande och ekonomiska förluster.

Deltavarianten kommer förhoppningsvis vara ett hanterbart problem för Sverige. Men i många andra länder är läget akut, Sydafrika är ett aktuellt exempel. Sverige och andra rika länder måste stödja vaccinleveranser till fattiga länder under många år framöver, inom WHO:s COVAX-samarbete. Det handlar inte bara om vaccindoserna i sig, utan också leverans, förvaring, kunskapsöverföring, informationskampanjer med mera.

Ett stort problem i nuläget är att den variant av Astra Zeneca-vaccinet som produceras i Indien, inte godkänns av EU. Astravaccinet är själva kärnan i vaccinationsprogrammet för låg- och medelinkomstländer. Det innebär att även de som är fullvaccinerade med det vaccinet inte kan få ett ”vaccinpass” för att komma in i EU.

• • •

Så länge smittan sprids snabbt i många länder, innebär detta ett stort hinder för människors resande. Det har blivit ett hårt slag mot turistindustrin i många länder, men är också problem för alla sorters affärsresor och besöksresor till släktingar.

ANNONS

Vill vi semestra i länder som Sydafrika som vanligt igen ligger det i vårt eget intresse att ge vaccinbistånd. Få ändamål känns som lika angelägna just nu.

ANNONS