Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Terrorism. De som rest iväg för att kriga för IS bör hindras från att återvända.

Malin Lernfelt: Ta ifrån jihadisterna deras svenska pass!

Malin Lernfelt om behovet av att dra in medborgarskap för att bekämpa terrorismen.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Islamistiska terrordåd har gjort det tydligt att vi i Sverige behöver agera mer kraftfullt för att skydda vår liberala demokrati och den frihet tidigare generationer kämpat så hårt för.

Tyvärr innebär många av de åtgärder som vidtas för att reducera risken för terrordåd att man samtidigt minskar rörelseutrymmet och öppenheten i samhället. Det är inga enkla avvägningar som måste göras vad gäller kameraövervakning, låsta dörrar till offentliga byggnader och ökad kontroll i olika sammanhang. Samtidigt finns det sådant som de styrande borde ha desto lättare att fatta beslut om, just för att det bara drabbar individer som är uppenbara hot.

En sådan åtgärd är att ta ifrån jihadister med dubbla medborgarskap deras svenska pass, dra in uppehållstillstånd och hindra dem som åker iväg för att kriga för IS att återvända. Det är åtgärder som Storbritannien redan vidtagit. Sedan 2011 har 152 brittiska pass återkallats, varav 40 bara i år. Att Sverige ska göra på liknande sätt förespråkas bland annat av polischefen i Storgöteborg, Erik Nord.

I en intervju i Göteborgs-Posten (30/7) konstaterar Nord: ”Det här är inte ETA eller IRA som man kan förhandla fram en permanent fred med, jag tror att vi fortsatt kommer att leva med hotet från jihadismen framöver.

Om terrorattentaten fortsätter att riktas mot oss i Västeuropa så kommer fler fundera på att göra som England. Vi kan inte ha människor boendes här som propagerar för att störta demokratin i det samhälle som varit så generöst och tagit emot dem”.

Som polischef i den del av Sverige varifrån rekryteringen till IS varit mest frekvent vet Nord vad han talar om. Att svenska politiker lyssnar på Erik Nord och agerar som Storbritannien i den här frågan är därför fullt rimligt. Enligt internationell rätt får man inte frånta någon ett medborgarskap om det innebär att han eller hon blir statslös. Men den som har flera medborgarskap och som strider för terrorgrupper i andra delar av världen bör kunna se sitt svenska medborgarskap eller uppehållstillstånd som förverkat.

Återkallade uppehållstillstånd eller medborgarskap är givetvis ingen mirakelmetod. Parallellt måste Sverige satsa på alltifrån ökade resurser till polisens terrorbekämpning till långsiktigt förebyggande arbete ute i kommunerna. Men det skulle vara en viktig signal och ett tydligt ställningstagande från svensk sida.

När IS nu förlorat landområden i Irak och Syrien finns det starka skäl att tro att många av dem som anslutit sig till terrororganisationen kommer att försöka återvända. Enligt Europol, Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, innebär dessa en allvarlig säkerhetsrisk. Som ett led i att skydda såväl vårt öppna samhälle som människoliv borde det vara självklart att regering och riksdag gör vad de kan för att hålla terroristerna borta.