Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingalill Sundhage: Tacksamt om någon kunde bromsa tiden

Ingalill Sundhage: Nu för tiden är 60-åringarna gårdagens 40

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ett år går förfärligt fort. Att befinna sig nära vintersolståndet som vi precis passerat känns konstigt när sommarsolståndet finns i färskt minne. Ibland tror jag att jorden faktiskt snurrar fortare och fortare. Som fyraåring minns jag när mamma och en granntant stod och hängde tvätt i den gemensamma tvättstugan och ojade sig över att det bara var två månader kvar till jul. Ordet bara i det sammanhanget var helt obegripligt, för mig var det evighetslångt.

Och på den vägen är det. Sommarloven som från början aldrig tog slut blev med åren kortare och kortare, skolåren gick fortare och fortare och helt plötsligt fyllde jag 50 och befann mig på livets utförsbacke, som en kollega uttryckte det. Fast så mycket utför blir det inte och det vet ni som passerat detta magiska jubileum. Nu för tiden är 60-åringarna gårdagens 40, sägs det ju. Vi lever i en värld där ungdomar vill bli vuxna och äldre strävar efter att behålla sin ungdomlighet. Det är helt okej bara man gör det för att man själv vill.

Jag läste nånstans, att arbetsmarknaden allt oftare efterfrågar mogna kvinnor med erfarenhet. Äntligen har man förstått. För som alla egentligen vet är vi 60 plus stabila, stresståliga, förstår det här med att ha struktur, kan vårt jobb, är flexibla, lösningsinriktade och har inga småbarn att ta hänsyn till. Lägg där till att vi gillar att utmanas och vill. Vad mer kan en arbetsgivare begära.

Dessutom är vi viktiga i arbetsgruppen. Som en kvinna inom hemtjänsten som fyllde 60 för några år sen sa till mig; nu för tiden jag har lättare för att säga ifrån, vilket är en bra egenskap att ha när man jobbar i team och har ett delat ansvar för att jobbet ska fungera. Eller har chefer och arbetsledare som begär det omöjliga.

Förhoppningsvis får vi alla – oavsett kyrkoboksålder eller upplevd ålder – ett 2019 som går lagom fort och blir värt att minnas. En strålande sommar med mycket frukt, bär och svamp och varför inte lite snö nu i januari. Det blir så mycket ljusare då.

På Bohusläningen fortsätter vi med att berätta om ögonblick du aldrig hade fått höra talas om, nyheter du inte visste om eller var de bästa reorna finns. Vi kommer att beskriva trender, livsstilar, göra jämförande kartläggningar, tester och vända på stenar i samhällsbygget. Så tveka inte, fortsätt häng med oss, i pappersform eller digitalt.

Nu trycker jag på pausknappen men i februari är jag tillbaka igen.

Gott Nytt År!