Dålig lönsamhet. Efter Rysslands importstopp har den europeiska mjölkindustrin gått knackigt.
Dålig lönsamhet. Efter Rysslands importstopp har den europeiska mjölkindustrin gått knackigt.

Tillfälligt stöd eller konstgjord andning?

Kärlek gör ont ibland. Det gör kapitalism också. När världsmarknaden kommer närmare och konkurrensen hårdnar krävs tuffa prioriteringar.

ANNONS
|

Ibland är det lätt. När dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) fick hantera Saab-krisen 2009 visade hon upp en benhård inställning till den krisdrabbade bilindustrin. Det skulle inte spelas Monopol med skattebetalarnas pengar.

Alliansregeringen sköt inte till några pengar och Saab Automobile gick i konkurs. Beslutet var säkerligen klokt, men det sved för det bilindustriberoende Västsverige.

Det är ett exempel på Centerpartiets ideologiska förflyttning. Bondepartiet har blivit en av kapitalismens främsta förespråkare.

Men alla har vi vår akilleshäl.

Svensk mejerinäring är i kris. 145 mjölkgårdar har lagt ner hittills i år och ersättningen till mjölkbönderna sjunker trots att kostnaden för produktionen ökar. Samtidigt minskar efterfrågan från viktiga marknader som Ryssland och Kina. Många mjölkbönder producerar med förlust.

ANNONS

Därför vill Centerpartiets landsbygdspolitiske talesperson Eskil Erlandsson (C) att regeringen övertalar EU att stödköpa mjölk för att hindra ett prisfall. Detta för att rädda bönderna.

Det skulle vara ett sällsamt kraftigt ingrepp i marknaden och långt ifrån den hårdnackade linjen i Saab-fallet. Ibland är det enkelt att stå bakom idén om kreativ förstörelse, tidvis smärtar det ända in hjärteroten. Kapitalismen är nyckfull, marknadsläget förändras ständigt. Att stötta en industri i en tillfällig konjunktursvacka är inte samma sak som att ge en döende industri konstgjord andning. Stöd kan vara försvarbart, men avvägningarna är svåra och får partier att bekänna färg. Ideologiska principer får stå tillbaka.

Centerpartiet får aldrig riktigt fötterna ur myllan.

ANNONS