Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbjudet. Från och med den 1 juli kommer rökning på uteserveringar att förbjudas.  Bild: Hasse Holmberg / TT
Förbjudet. Från och med den 1 juli kommer rökning på uteserveringar att förbjudas. Bild: Hasse Holmberg / TT

Frida Jansson: Tråkmånsarnas revansch

Frida Jansson: Det hade varit trevligt att få ta sig en cigg till sin öl på en uteservering i solen.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det våras för alla som hatar att ha roligt. I alla fall om Socialdemokraterna får bestämma, som fått igenom sitt förslag om utökat rökförbud som börjar gälla 1 juli. Det nya rökförbudet gäller platser där barn vistas, utanför entréer där allmänheten har tillträde och på uteserveringar. Det är framförallt med anledning av den sista punkten som alla frihetligt sinnade bör slita sitt hår.

Det nya rökförbudet är tänkt att generera en lång rad positiva effekter, enligt regeringens proposition. Effekterna man förutspår är minskad passiv rökning, en avnormalisering av rökning i stadsbilden och bättre folkhälsa. Sverige ska bli rökfritt 2025.

Som argument för förbudet lyfter man fram passiv rökning, det vill säga att icke-rökare drabbas av röken som andra drar i sig. Men hälsoeffekterna av ett rökförbud på uteserveringar är inte alls lika säkerställda som de för ett rökförbud inomhus enligt regeringen själv. Och det finns massor av olika saker som folk sysslar med utomhus som kan drabba känsliga grupper – man kan ha en stark parfym eller sätta i sig en påse jordnötter i väntan på bussen trots att det står en allergiker bredvid. Detta motiverar inte ett förbud av dessa företeelser.

Att regeringen därtill passar på att förbjuda e-cigaretter visar ytterst att frågan inte handlar om folkhälsa. Utandning av vattenånga har nämligen inte några som helst effekter på omgivningen. I grunden handlar det om att moralisera över rökning i alla dess former, och att förpassa det till samhällets avloppsbrunn.

Men det finns en mängd olika saker som människor gör som vi inte sympatiserar med, eller inte vill pyssla med själva. På samma uteservering där man om en vecka inte längre får ta sig en cigg kan man säkert beställa en pizza som innehåller massor av kolesterol och transfetter. Det är ohälsosamt att trycka i sig den med ett glas vin, men att förbjuda något bara för att vi själva inte vill äta pizza eller röka är varken principiellt rätt eller en hållbar syn på lagstiftning i längden. Det finns faktiskt andra saker av värde i livet än regeringens folkhälsorapporter som människor väljer att göra ändå. För rökning är farligt, och det inverkar säkert negativt på hälsostatistiken. Att på ett präktigt sätt radera allt ur stadsbilden som inte är quinoa, gympa och lättkeso genererar säkert bra folkhälsa, men inte ett särskilt roligt samhälle.

Istället för rökförbud skulle man kunna tänka sig en lösning där ägarna till uteserveringarna själva får bestämma. Den som inte vill ha rökare på sin uteservering får informera det. Andra näringsidkare kanske tycker att det funkar bra med rökning, och då kan det vara tillåtet. Den här lösningen kräver inte någon som helst lagstiftning utan förlitar sig på att marknaden löser de behov som människor har.

Tyvärr våras det för alla politikens tråkmånsar. För oss andra har det precis blivit sommar och det hade varit trevligt att få ta sig en cigg till sin öl på en uteservering i solen.