Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Trummar till Guds ära. Robert Sweet i det kristna heavy metalbandet Stryper spelar i Martin Luthers anda.
Trummar till Guds ära. Robert Sweet i det kristna heavy metalbandet Stryper spelar i Martin Luthers anda.

Karl af Geijerstam: Trummor är inte satans instrument

Karl af Geijerstam: Skolinspektionens rapport förstärker bilden av Hällebergsskolan

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Mängder med före detta elever på Hällebergsskolan i Ljungskile har vittnat om en osund kultur, präglad av en sekteristisk, ultrakonservativ tolkning av kristendomen. Detta har speglats i en lång rad artiklar under hösten.

Ett fyrtiotal före detta församlingsmedlemmar och elever har anklagat skolan för att fungera som Hällebergsförsamlingens förlängda arm, där barn under skoltid kontrollerats, lockats in och manipulerats utifrån församlingens synsätt. Åtminstone tio av de intervjuade eleverna har mått så dåligt av tiden i Ljungskile att de försökt begå självmord. Anställda inom barn- och ungdomspsykiatrin slog larm om att ovanligt många barn från just Hällebergsskolan behövt vård efter självmordsförsök de senaste åren.

Efter att artiklarna väckt stor uppmärksamhet har nu Skolinspektionen gjort ett besök på skolan. Man kunde tro att skolan skulle göra sitt bästa för att förklara sig och nyansera den bild allmänheten har fått av skolan i de artiklar som har publicerats. Men icke. Skolinspektionens rapport refereras i lördagens tidning och den bild av skolan man har fått blir snarare förstärkt.

Vi kan läsa att en lärare försvarade sin undervisning om att evolutionen är obevisad och ren spekulation. Skolinspektionen pratade också med elever som menar att frågor som mens och homosexualitet skambeläggs.

Skolinspektionens besök bekräftade bilden av Hällebergsförsamlingens syn på modern musik och kultur som något farligt och djävulsinfluerat. På musiklektioner svarade eleverna att det mesta som undervisas är psalmer och att instrument som trummor hålls inlåsta. Enligt protokollet erkänner rektorn att "dansmomenten i ämnet idrott och hälsa har undvikits".

Dessa faktum är värda en reflektion. Hällebergsskolan är en konfessionell skola med en församling som huvudman. Men tolkningen av Bibeln ter sig något avvikande från huvudfåran inom kristenheten. Bibelns böcker saknar ju inte beskrivningar av fester, sång, dans och musik. Det vimlar av lyror, flöjter och trumpeter. Det finns dessutom referenser till slagverksinstrumenten tamburiner och cymbaler. Mig veterligen spelas dessa instrument inte av satan, och inte hålls de inlåsta heller. Kyrkans utbredning i världen har ju skett ackompanjerat av klang, jubel och lovsång. Martin Luther själv ansåg att en person som inte uppskattar musik som Guds underbara gåva förtjänar enbart att lyssna på åsnors skriande och grisars grymtande.

Om man inte upprätthåller läroplanen och följer lagar och regler i övrigt förlorar man rätten att bedriva friskola. Konfessionella skolor med eller utan församlingar som huvudmän kan vara mycket positiva eftersom arbetet bedrivs med engagemang från lärare och föräldrar. Men det är trots allt så att man utför ett statligt uppdrag och detta måste man förhålla sig till.

Lite smakprov på kristen musik som antagligen aldrig spelas på Hällebergsskolan: