Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Två splittrade block har inget svar mot SD

Joakim Broman: Hur ska Kristersson ena Alliansen?

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Ledare 14 juni. En något högre temperatur kunde anas i riksdagens kammare när mandatperiodens sista partiledardebatt hölls på onsdagen. Om den berodde på den kommande valrörelsen, eller på det varma försommarvädret, som Isabella Lövin (MP) varnade för i sitt anförande, är svårt att säga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Lövin var inte ensam om att lyfta sin hjärtefråga. Stefan Löfven (S) fokuserade på välfärden och Liberalernas Jan Björklund på skolan. KD:s Andreas Carlsson pratade om vårdköerna och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson om asylinvandringens kostnader.

I det avseendet lät partiledardebatten ungefär som vanligt. Det är bara det att opinionsläget är allt annat än vanligt. Socialdemokraterna har i det närmaste kollapsat. I de sammanvägda opinionsmätningarna har partiet ett väljarstöd på 24 procent – mer än sju procentenheter lägre än valresultatet 2014.

Samtidigt är det i princip bara Sverigedemokraterna som går framåt. De landar över 21 procent i de sammanvägda mätningarna. SD utmanar nu både Socialdemokraterna och Moderaterna om att bli riksdagens största parti efter valet.

Även om en partiledardebatt innehåller många replikskiften och konfliktlinjer var det därför regeringsfrågan – och i förlängningen migrationsfrågorna – som framträdde tydligast. Här har både de rödgröna och Alliansen tydliga problem. Bortsett från det faktum att Stefan Löfven och Isabella Lövin inte begärde replik på varandras anföranden fanns inga ledtrådar om att de suttit i samma regering i fyra år. När Ulf Kristersson ansattes av Jimmie Åkesson om hur Centerpartiet kommer att påverka migrationspolitiken i en eventuell Alliansregering kom inget tydligt svar.

Det var kanske också talande att bara Jan Björklund nämnde Alliansens gemensamma skolutspel på onsdagens DN Debatt.

Blockens respektive splittringar i migrationsfrågorna har helt enkelt skapat en ohållbar situation i svensk politik. För varje procent som Sverigedemokraterna ökar blir höstens regeringsbildning svårare.

En migrationsuppgörelse mellan S och M, som Ulf Kristersson förespråkat, hade kanske kunnat mildra låsningarna. Men en sådan kommer inte på plats innan valet, och gör kanske tveksam nytta efter.

Hur ska Socialdemokraterna vända det sjunkande skeppet? Hur ska Kristersson ena Alliansen? Det är frågorna som måste besvaras om inte SD ska bli största parti. Oavsett hur det blir med vädret lär temperaturen i valrörelsen stiga till febriga nivåer.

Länkar:

Debatten:

Sammanvägda opinionsmätningar: