Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Ingalill Sundhage: Uddevallas framtid ligger i historien

Se hur Borås har gjort och ta lärdom

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

För en tid sen belyste vi hur det står till med Uddevallas centrum och stadens identitet. Många röster fick komma till tals i reportaget, ännu fler har vi pratat med och fram växer bilden av en vilsen stad som glömt bort varför den finns till.

Eller som Bogdan Ambrus sa i reportaget: ”Glädjen saknas i Uddevalla”.

Förra året drog ett gäng kvinnor igång en rad aktiviteter för att samtala om Uddevalla och dess identitet och man gjorde det utifrån perspektiven i går, i dag och i morgon. Och det är just historien som är så viktig för att förstå varför saker och ting är som dom är, och för att hitta tonen i staden och vad det är som format den.

Borås är bra på detta. Från att ha varit Sveriges tråkigaste stad, med en stadsmotorväg som skär genom staden, har den förvandlats till ett levande centrum med caféer, matställen, grönområden och service. Detta trots att Knalleland köpcentrum ligger på näst intill promenadavstånd från stadskärnan. Men med uthållighet och en politisk strategi som innebar att inte göra partipolitik av varumärkesstärkande åtgärder, har man så sakteliga gjort fysiska satsningar för att utveckla staden. Det har också lett till att stadens invånare numera är inkluderad och kan känna stolthet över sin stad. Och man har bland annat gjort det genom att ta med sig sin historia in i framtiden.

Bild: Adam Ihse / EXPONERA
Bild: Adam Ihse / EXPONERA

Det som gör ett stadscentrum levande är människorna själva och det var kul att läsa om caféägare och handlare som medvetet satsar på centrum därför att ”det känns rätt”. Sen måste förstås verksamheten gå ihop sig vilket den gör om medborgarna använder sig av utbudet. Men det gäller också för handeln att tackla nya beteenden hos oss människor. I dag när du kan beställa i stort sett allt på nätet blir e-handeln det stora hotet – eller möjligheten, det beror på hur man ser på det. Att bli en del i en sådan handel, som blomsteraffärerna blivit när de levererar buketter som kunder beställt på nätet, är ett måste för överlevnaden.

Länge har man pratat om visningsrum istället för affärer och det är möjligt att några städer redan har detta. Men personligen skulle jag verkligen uppskatta om det gick att mata in sina mått i en dator där jag sen kan ”prova” kläder och som visas i 3D på en skärm Förutom att jag därmed skulle slippa mecket med att ”knö” mig in i ett litet provningsrum för att testa kläderna, skulle det även få mig ur soffan och ner till centrum. För det är ju vi som rör oss i staden som också sätter sin prägel på den. Och om alla, entreprenörer, handlare, fastighetsägare, politiker och tjänstemän hade samma målbild, blir det också mer givet för uddevallaborna att hänga på.

Trevlig helg!