Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Unga brottslingar kräver andra straffskalor

Systemet med politiskt tillsatta nämndemän är förlegat. Hela rättsapparaten måste anpassas efter den grova kriminaliteten.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det långsiktiga problemet för rättsstaten är inte den akuta poliskrisen. Än värre är att den är illa rustad för konsekvenserna av ökad politisk populism. Därför är det välkommet att Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, vill att Domstolsverket tar över ansvaret för lekmannadomarna (DN 8/3).

Något förenklat kan rättsstatens utmaningar delas in i två spår.

För det första är straffskalorna inte anpassade efter den allt grövre brottsligheten. Många av de mest brottsaktiva gängmedlemmarna befinner sig inte i åldersspannet 22 till 27 år, utan i åldrarna 17 till 22. Ligisterna bakom de senaste årens skottlossningar kan räkna med generösa straffrabatter, om de mot förmodan åker fast.

För det andra är rättsapparaten inte skyddad mot de politiska konsekvenserna av den ökade känslan av otrygghet. Varken regeringen Reinfeldt eller regeringen Löfven har lyckats bryta våldsspiralen. Sverigedemokraterna är Sveriges snabbast växande parti och får hela tiden tillgång till fler potentiella nämndemän.

Det är riksdagens ansvar att skärpa straffen för vapenbrott och grovt våld, i syfte att skydda allmänheten. Men partierna bör också inse när det är tid att ta ett kliv tillbaka.

Liberalernas uppfattning om att det blivit en för stor politisk slagsida i rättssalen får stöd i forskningen. Häromåret visade en studie från Göteborgs universitet att nämndemannasystemet har allvarliga brister gällande opartiskhet.

Avhandlingen bygger på 950 mål i Göteborgs tingsrätt, med slumpmässigt tilldelade nämndemän. Sannolikheten för fällande dom mot misstänkta med arabiska namn ökar markant när det finns en sverigedemokrat i rätten. Vänsterpartistiska nämndemän har i sin tur fler fällande domar i mål där brottsoffret är en kvinna.

Lekmannadomarna lyckas inte frigöra sig från sina egna världsbilder, vilket påverkar den tilltalades rätt till en objektiv prövning. Så får det inte fortsätta. Domstolen som institution måste skyddas från rasism och radikalfeminism.