Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Avspärrat. Efter några år blir de icke-akuta behoven plötsligt akuta.

Karl af Geijerstam: Ursäkta röran – vi bygger om

Man vinner inga val på underhållsplaner – men kanske man borde?

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Det dröjer kanske flera år innan Uddevallaborna kan gå riskfritt längs kajkanten vid Bäveån. Man får räkna med avspärrningar och reparationsarbeten under tiden.

Hur kunde det bli så här? I flera artiklar söker Bohusläningen svaret från politiker och tjänstemän, men någon enskild faktor kan inte hittas. Det är snarare en komplex historia.

Det har funnits – och finns – konkurrerande åsikter om vad man ska använda ytorna i närheten av kajerna. Ska man behålla den öppna ytan framför museet, eller är detta en bra tomt för ett eventuellt kulturhus? Enligt Magnus Jacobsson (KD) hade man i Alliansen en tanke att ta kostnader för byggen eller reparationer i samband med att man förverkligade olika byggprojekt. Men så blev det alltså nu inte.

Det har under åren också funnits mer akuta åtgärder som har behövts göras. Man har lagt tryckbankar högre upp i Bäveån och byggt den nya trappan vid Hasselbacken.

Politiken har under de senaste decennierna prioriterat att genomföra akuta upprustnings- och säkerhetsåtgärder. Men som före detta gatuchefen Martin Hollertz påpekar: man gjorde aldrig en handlingsplan för framtiden. Han menar att man kunde ha sparat tio år i arbetet med kajerna.

Då kajer i Uddevalla spärrades av för tung trafik i december 2008 skrev Bohusläningen: ”ännu bedöms det inte finnas någon rasrisk för de här kajerna”. Men nu är tydligen ”ännu” här och Uddevalla centrums finaste yta mot vattnet kommer under överskådlig framtid inte att bli tillgänglig för Uddevallaborna.

Tyvärr är det väl så att ordet ”underhållsplaner” aldrig står i politikens centrum. Men om politiker – och väljare – intresserar sig mer för detta, så kanske man hade sluppit avspärrningarna.