Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Joakim Broman: Vägen framåt går i högerfilen

Joakim Broman: Positivt att regeringsfrågan nu kommer att handla om sakfrågor

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Annie Lööf (C) kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Men bara om hon får igenom ett antal skarpa krav. Det framgick av en intervju i Dagens Nyheter i veckan (27/11).

Kravlistan är inte officiell, men innehåller enligt Lööf bland annat sänkta skatter på jobb och företag, sänkta marginalskatter, friare hyressättning och reformerade turordningsregler.

Lööf betonade också att Centerpartiet inte kommer att sätta sig i en S-regering eller förhandla om att släppa fram en sådan. Stefan Löfven har att acceptera kraven, eller bli nedröstad i riksdagen.

Om det är hans alternativ lär han välja det senare, eftersom Lööf på ett skickligt sätt trampar på ett antal av socialdemokratins ömma tår. I ett sådant läge måste C-utspelet tolkas som ett sätt för partiet att avfärda S-samarbete och följa spåren av skattesänkningar hela vägen hem till Alliansen.

Lööfs reformkrav är på så sätt en bekräftelse av det som många påpekat under de senaste månaderna: i den ekonomiska politiken är inte Centerpartiet ett mittenparti, utan ett tydligt högerparti, precis som Liberalerna. Idén om att C och L enkelt skulle kunna sy ihop en “mittenregering” med S är en slarvig tankefigur. “Framåt”, som C:s valslogan löd, betyder att man kör i högerfilen.

Frågan är bara vad det betyder att Centerpartiet inte tänker förhandla med S. Kravlistan innehåller knappast några färdiga lagförslag, utan består av en politisk inriktning som måste tolkas och värderas. Områden som hyresregleringen och arbetsrätten är komplexa, och kan reformeras på många olika sätt.

Om Stefan Löfven sätter sig ned med Annie Lööf och ställer frågor om huruvida ett visst krav skulle kunna hanteras på ett visst sätt, är det inte då en förhandling? Det är förvisso ett bra förhandlingsknep att påpeka att det inte är en förhandling som pågår. Men även den som gett ett orimligt första pris har trots allt gett ett pris.

Oavsett hur man ska tolka situationen är det positivt att regeringsfrågan nu kommer att handla om sakfrågor, istället för om diffusa värderingar och parlamentarisk matematik. Och om det till sist slutar med att C lämnar Alliansen för att släppa fram Stefan Löfven kan Annie Lööfs kravlista förhoppningsvis bli ett hyggligt tröstpris till borgerliga väljare som hoppats på en Alliansregering.