Vinsttak. Magdalena Andersson (S) dementerar ryktena om att man backar i frågan under en SVT-intervju i Almedalen, men sannolikt knakar samarbetet med V.
Vinsttak. Magdalena Andersson (S) dementerar ryktena om att man backar i frågan under en SVT-intervju i Almedalen, men sannolikt knakar samarbetet med V.

Väntar ett socialdemokratiskt nej till (V) i välfärden?

Eva Forslund: Om S backar är det inte särskilt konstigt.

ANNONS
|

“Vi är ju ett lite mer pragmatiskt parti, så har det alltid varit”, konstaterade finansminister Magdalena Andersson (S) apropå Vänsterpartiet i en intervju med TT den 4 juli. Det stämmer.

Det är tänkt att en proposition om vinster i välfärden ska läggas fram tidigt i höst, grundad på Reepalu-utredningen som rekommenderat ett vinsttak på 7 procent. Detta vinsttak kanske Socialdemokraterna nu backar ifrån, till Vänsterpartiets förtret. I pragmatisk anda överväger man istället ett förslag fritt från vinsttak i samarbete med M eller L. Det skriver både Dagens Industri (4/7) och Dagens Samhälle (29/6).

Visserligen har både finansminister Andersson och civilminister Ardalan Shekarabi (S) dementerat dessa rykten. Men de har gjort det med brasklappar. Andersson sa i SVT i onsdags att man diskuterar med Vänsterpartiet och att det är viktigt för Socialdemokraterna att begränsa vinsterna i välfärden. Men vilken metod som används “är ju inte det viktigaste” och ministern framhäver att det saknas majoritet i riksdagen för ett vinsttak. Även Shekarabi är tydlig med att man tänker förhandla vidare om vinstbegränsningar men säger till TT att “Vi är pragmatiska kring hur vi uppnår detta”.

ANNONS

Om S backar är det inte särskilt konstigt. Partiet har en lång historia av att egentligen inte vilja samarbeta med Vänstern, annars hade ju V fått regeringsplats för längesen. Och eftersom regeringsmakten är utom räckhåll tar Vänsterpartiet hellre politiska poänger, till exempel genom att driva ett vinsttaksförslag till en riksdag som kommer att fälla det, än når kompromisser.

Därför sneglar Socialdemokraterna åt höger. Blocköverskridande överenskommelser lockar när valet närmar sig: Genom att knyta Alliansen till sin egen politik framstår de som mindre av en opposition, samtidigt som man blir av med en fråga som kan bli en belastning i valrörelsen. Inga socialdemokrater vill utkämpa en valrörelse där de framstår som ett hot mot friskolor och privata vårdcentraler.

Och samarbetet med Vänsterpartiet? S litar på Vänsterns fortsatta stöd, och Socialdemokraterna är ju ”ett lite mer pragmatiskt parti”. Däri ingår att köra över V ibland.

ANNONS