Vårdkrisen slår hårdast mot de unga

Joakim Broman: Ett flertal regioner befinner sig närmast i fritt fall.

ANNONS

Hundratals unga tappas bort i övergången mellan barn- och ungdomspsykiatin, BUP, och vuxenpsykiatrin. Det visar siffror från Norra Stockholms Psykiatri (SvD 16/11).

Tyvärr drabbas inte bara unga vuxna. Siffror från Väntetider i vården (Sveriges Kommuner och Landsting) visar att BUP i stort befinner sig i kris.

I början av 2011 uppfylldes vårdgarantin inom BUP i genomsnitt till 100 procent. Det innebar att i princip inga barn eller ungdomar behövde vänta längre än tre månader på att få träffa en psykolog.

I september 2018 var siffran 82 procent. Ett flertal regioner befinner sig närmast i fritt fall. I Västra Götaland får var tredje barn vänta mer än tre månader på ett första besök. I Jämtland-Härjedalen gäller det varannan patient. Sämst i landet är Västernorrland, där två tredjedelar av de som söker hjälp får vänta mer än tre månader.

ANNONS

Det är värt att stanna upp vid. Bakom statistiken om vårdköerna finns barn och unga som i många fall mår mycket dåligt, som behöver prata eller som behöver en utredning för en neuropsykatrisk diagnos. Att då få vänta flera månader bara på ett första besök kan vara katastrofalt. Förra året rapporterade SVT om en flicka i Lysekil som väntat i över två år på en utredning (3/5 -17).

Det ska sägas att betydligt fler söker sig till BUP nu än för några år sedan. Barn- och unga tycks må allt sämre. Västra Götaland hade mer än dubbelt så många sökande 2018 som 2011. För Västernorrland sexdubblades siffran under samma period.

Det gör dock inte situationen det minsta bättre för de som får vänta, och det gör inte behovet av förbättrad styrning mindre. De landsting som halkar efter måste lära av de som fungerar bättre. Under 2017 tog varje helårsanställd inom BUP i Jönköpings län emot nästan dubbelt så många patientbesök som i Västerbotten (SKL), tack vare en smartare vårdkedja. Nationella riktlinjer för hur vården ska bedrivas är en väg framåt.

Regeringen är inte heller utan skuld. 2015 slopade man den förstärkta vårdgarantin för BUP, som innebar att ett första besök skulle ske inom 30 dagar istället för 90. Man slopade också den prestationsbaserade kömiljarden. De extra pengar som kastats över vården generellt har däremot varit verkningslösa.

ANNONS

Ytterst drabbar det de unga som mår psykiskt dåligt. Det är dags att vakna till krisen i barn- och ungdomspsykiatrin.

Länkar:

SvD:

Väntetider i vården:

SKL, Uppdrag psykisk hälsa:

Regeringens agerande:

Lysekil:

ANNONS