Städat. Efter upploppen i samband med helgens G20-möte i Hamburg begav sig stadens invånare ut på gatorna för att städa upp.
Städat. Efter upploppen i samband med helgens G20-möte i Hamburg begav sig stadens invånare ut på gatorna för att städa upp.

Vanligt folk ska inte behöva städa efter extremister

Gustav Juntti: I demokratier ska majoriteten inte behöva lida under minoritetens tyranni

ANNONS
|

Angela Merkel ville komma folket närmare genom att lägga helgens G20-möte i Hamburg. Frågan är vem som kom närmare vem, och om nyttan motsvarar kostnaderna.

Hamburg är ett fäste för den tyska ytterkantsvänstern, kretsar som sedan länge har ett välutvecklat nätverk för att ordna logistik för våldsamma upplopp och ”hantera” polisinsatser. Att kravallturister från bland annat Italien, Grekland och Nederländerna deltog i marschen som kallades ”Welcome to Hell” säger en del om både organiseringen och intentionerna. En deltagare säger till tyska tidningen FAZ (9/7) att idealsamhället är ”Kina före 1976”.

I kvarteret Schanzenviertel var hustaken omgjorda till lager av stenar, tegel och flaskor. Eftersom demonstranterna visste att polisens elitstyrkor var upptagna med att skydda politikernas konsertbesök, visste de också att den ”vanliga” polisen skulle stå sig slätt. Och mycket riktigt kunde radikala vänsterextremister härja fritt i flera timmar i kvarteret innan förstärkning anlände.

ANNONS

Till slut nödgades Hamburgpolisen skicka ett nödmeddelande till hela landet där man begärde alla tillgängliga resurser eftersom det förelåg fara ”för liv och lem”.

Detta till priset av - vadå? Världsledarna enades inte om särskilt mycket. 19 länder lovade att stå fast vid åtagandena inom Parisavtalet. USA vägrade. Skrivelsen är en protest mot protektionism, men innehåller även en formulering om att skyddstullar är godtagbart. Och så W20-initiativets nya fond som ska erbjuda enklare lån för ökat kvinnligt entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer.

Kostnaderna för denna femton sidor långa skrivelse betalas av Hamburgs affärsinnehavare, skötsamma invånare och de över 400 skadade poliserna.

Visst ska politiker kunna ses. Men när tyska finansdepartementet tvingas bereda ersättningsplaner och Hamburgbor måste gå ut och röja upp i sina kvarter, är det kanske bättre om Merkel och övriga ledare möts i en avlägsen bayersk alpby som vid G7-mötet år 2015.

Det är inte att böja sig för en liten grupp vänsterradikala, utan lika mycket att tänka på det skötsamma flertalet. I demokratier ska majoriteten inte behöva lida under minoritetens tyranni, särskilt inte om tyrannerna vill tillbaka till Kina före 1976.

ANNONS