Kontantlöst. Vem tar hand om de gamla sedlarna?
Kontantlöst. Vem tar hand om de gamla sedlarna?

Vem tar emot Selma?

Ledare: Landsbygden drabbas av det kontantlösa samhället.

ANNONS
|

De har hängt med i över 30 år – Selma, Jenny och Gustav. Men nu är det över. Den 30 juni var den sista dagen att använda de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna som nu ersatts med nya.

För många var det lättare sagt än gjort att växla in sina pengar. På utgångsdatumet efterlyste Riksbanken två miljarder kronor som riskerar att bli ogiltiga. Enligt uppgift är det främst 20-lappar som saknas.

Onekligen har minskad kontanthantering sina fördelar.

Men det är inte konstigt att det är svårt att växla in sin sedlar när bankerna på fem år har halverat antalet bankkontor som hanterar kontanter. Dessutom har minst hundra bankomater med uttagsfunktion försvunnit runt om i landet. Sverige är det mest kontantlösa samhället i världen och utvecklingen har gått rasande fort. Tre av fyra köp görs med kort, siffror som i exempelvis Tyskland är de omvända. Svenskens vurm för digitala betalningar brukar förklaras med teknikintresse och att svenskar har stor tilltro till myndigheter och institutioner.

ANNONS

Onekligen har minskad kontanthantering sina fördelar. Det är billigare för banker och butiker och minskar miljöfarliga transporter. Samtidigt påverkar det kontantfria samhället människor olika. Landsbygden drabbas främst av att banken inte tar emot kontanter. Digitala betalningar kräver mobiltäckning och bredband, vilket inte alltid fungerar på alla ställen i landet.

Bristen på kontanthantering är delvis en geografisk fråga, men också en generationsklyfta. Pensionärernas Riksorganisation, PRO, lämnade förra veckan in 139 064 namnunderskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund för att protestera mot den usla tillgången på kontanter som drabbar äldre hårt.

I våras röt den annars så stillsamma Riksbankschefen Stefan Ingves ifrån och föreslog lagstiftning om inte bankerna tar ett större ansvar för befolkningens kontantbehov. Den pågående Betaltjänstutredningen undersöker även frågan.

De nya sedlarna har kostat omkring 150 miljoner kronor att ta fram. Det vore dumt om bristen på kontanthantering gör att ingen kan använda dem.

ANNONS