Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingalill Sundhage, Chefredaktör. Bild: Lasse Edwartz

Tydlighet är viktigast i omgörningen

Tidningen ska bli mer attraktiv och mer lättläst, skriver Bohusläningens chefredaktör Ingalill Sundhage.

Under de 140 år som Bohusläningen funnits har tidningens utseende och innehåll förändrats. Från blysättning till datorisering, från stora fullformatsidor till små, tabloider och från världsnyheter till mer lokala spörsmål.

Nu är det dags igen.

LÄS MER: Välkommen till nya Bohusläningen

För att finnas kvar på marknaden behöver en produkt utvecklas och även om tidningsläsare i allmänhet gärna vill ha det man är van vid, brukar förändringar i såväl utseende som innehåll landa väl när man väl vant sig. Förändringarna görs nämligen med syftet att tidningen ska bli mer attraktiv och mer lättläst.

Den här gången är förändringarna inte så stora som när Bohusläningen gick från fullformat till tabloid. Vi har fokuserat på att göra det mer tydligt med vad artikeln handlar om genom att ha ett ingångsord som berättar det. I början av varje text ska det framgå vilket ämne som dryftas och var i världen detta sker.

Innehållsligt fortsätter vi med att satsa på den lokala journalistiken förstås. Men Maja Nilsson har också fått i uppdrag att ha extra bevakning på regionen och då framför allt sjukvårdsfrågorna. Vi vill också slå ett slag för kulturen där redaktör Maria Lundberg hoppas få igång en levande kulturdebatt i Bohuslän.

Sajten, som inte alls har så många år på nacken som papperstidningen men som växer hela tiden, förbättras också. Eftersom det är samma varumärke men olika plattformar vill vi att man ska känna igen sig oavsett var man är och läser. Och så har vi skalat av sånt som inte är innehåll i syfte att det ska bli lättare att hitta på sajten jämfört med i dag. Vi kommer till exempel att samla allt som rör ekonomi och näringsliv och lägga det under en och samma avdelning och vi gör samma sak med hälsa och konsument.

Som bekant är det mode i det mesta nu för tiden, så också inom det journalistiska formspråket - layouten. För vår del så rör vi oss från skrikiga fåordiga rubriker till ett mer sobert och sparsmakat tilltal. Ett nytt typsnitt är fött i och med den här förändringen och de som skapat rubrikbokstäverna beskriver typsnittet som en förening mellan det gamla och klassiska och ett modernt och sirligt tilltal.

Däremot behöver ingen oroas över att läsbarheten försämras i det vi kallar för brödtext i artiklarna. Den är nämligen densamma, både i form, mellanrum och storlek.

Trevlig helg!