Beslutet att Preemraff ska få bygga ut har överklagats.
Beslutet att Preemraff ska få bygga ut har överklagats. Bild: Lasse Edwartz

Överklagar tillstånd för Preemraff

Förra veckan fick Preemraff i Lysekil tillstånd att genomföra en utbyggnad i syfte att kunna omvandla tjockolja till bensin och diesel. Nu har Mark och miljödomstolens dom överklagats. De skäl som anges är bland annat att satsningen innebär kraftigt utökade utsläpp av koldioxid och de konsekvenser detta för med sig.

ANNONS

Den dom som togs i Mark och miljödomstolen i Vänersborg innebär att Preemraff får lov att bygga en Residue hydrocracker för att kunna omvandla 2,5 miljoner ton tjockolja varje år till diesel och bensin. En utbyggnad som beräknas kosta omkring 15 miljarder kronor.

Satsningen innebär att produktionen på raffinaderiet väntas öka från 11, 4 miljoner ton till 13, 4 miljoner ton råolja varje år. Den nya anläggningen som ska byggas är en relativt ny teknik för att omvandla tjockolja till andra typer av bränslen.

Är kritiska

Det är dock långt ifrån alla som tycker att det är en bra satsning. Detta märks i flera lokala grupper på Facebook där det framgår att många funderar på att överklaga domen. Mark och miljödomstolen har redan fått in tre överklaganden.

ANNONS

"Att tillåta en verksamhet som Preemraff att expandera så kraftigt som denna dom tillåter är verkligen att ta 100 steg bakåt i den miljöutveckling vi bör eftersträva", står det i ett av överklagandena.

En annan person som överklagat kräver att domen annulleras omedelbart och ställer också frågan om detta bidrar till att nå klimatmålen när det gäller att minska utsläppen med i genomsnitt sju procent om året. I det tredje överklagande som skickats in till domstolen efterlyses ett nytänkande för att förhindra att stora delar av mänskligheten blir kokt, stekt, grillad eller rökt.

Inte förvånad

– Jag är inte alls förvånad över att domen överklagats, säger Peter Abrahamsson, chef på Preemraff i Lysekil. Däremot har jag inte sett överklagandena så jag vet inte vilka synpunkter som har förts fram.

– Vi kommer att skicka upp samtliga överklaganden när överklagningstiden gått ut, säger Göran Stenman, rådman på Mark och miljödomstolen i Vänersborg som handlagt Preemraffs ansökan. Det är Mark och miljööverdomstolen som tar beslut i frågan om att ge prövningstillstånd eller inte när det gäller varje överklagande. Det finns vissa saker som måste vara uppfyllda, exempelvis att man bor nära raffinaderiet.

Stenman tror att det tar mellan en och två månader att ta beslut om något eller några överklaganden ska tas upp till prövning. Däremot är han osäker på hur lång tid en prövning kommer att ta.

ANNONS
ANNONS