Arbetsförmedlingen kan behöva stänga lokalkontor

130 anställda på Arbetsförmedlingen i Uddevalla och norra Bohuslän berörs i varslet. Nu ska fack och arbetsgivare förhandla om hur många och vilka som får gå. Det rekordstora varslet leder sannolikt till att flera lokalkontor får stänga.

ANNONS
|

Var tredje anställd inom hela arbetsförmedlingen varslas om uppsägning. Överfört på kontoren i Uddevalla, Munkedal och Strömstad innebär det att omkring 45 av de totalt drygt 130 anställda hotas av uppsägning. Tillsammans med minskade medel till arbetsmarknadsåtgärder betyder det en kraftig neddragning av verksamheten.

Läs också: Var tredje tvingas lämna Arbetsförmedlingen

Beskedet är en chock för många.

– Det har varit en av de tråkigaste dagarna i mitt yrkesliv. Jag som har jobbat här länge har ändå aldrig varit med om något liknande varsel. Det var större än vi trodde, säger Anna Johansson, arbetsförmedlingschef Bohuslän.

Anna Johansson, chef på Arbetsförmedlingen i Bohulsän.
Anna Johansson, chef på Arbetsförmedlingen i Bohulsän. Bild: Lasse Edwartz

Känner stor oro

Vad det innebär för förmedlingarna i norra Bohuslän är fortfarande osäkert. I dagsläget finns lokalkontor där arbetssökande kan träffa en arbetsförmedlare i alla kommunerna utom i Färgelanda. I hela landet har arbetsförmedlingen cirka 240 kontor. En stor del av dem beräknas nu försvinna.

ANNONS

– En sannolik effekt är att vi får lägga ner kontor även här, menar Anna Johansson.

Personalen har informerats om vilka avtal som finns med trygghetsstiftelsen och andra försäkringsbolag. Många anställda kan snart befinna sig i samma situation som sina kunder.

Ordföranden i fackförbundet Saco, Jan Ivarsson, menar att de anställda nu känner en stor oro inför framtiden. De första som är aktuella för uppsägning får gå i augusti.

SACO-s företrädare Jan Ivarsson.
SACO-s företrädare Jan Ivarsson. Bild: Lasse Edwartz

Besked i maj

– Förhandlingar om turordningsregler har startat. Folk frågar vilka som får sluta och i maj vet vi vilka som hamnar på listan, säger Jan Ivarsson, Saco-s i Nordvästra Götaland.

– Kollegor kommer att möta sina arbetskamrater som arbetssökande.

Samtidigt anser han att personalen har hög kompetens och känner arbetsmarknaden väl. Förutsättningarna för dem att hitta nya jobb är därför relativt goda.

– Många tittar redan efter andra jobb. Vi tror att många kommer att få nya jobb innan de blir uppsagda här.

En möjlighet är att de blir anställda som arbetsförmedlare av privata aktörer. Det är i alla fall en möjlig framtid som arbetsförmedlingschefen ser. Arbetsförmedlingens tjänster kan i framtiden läggas över på privata arbetsförmedlare.

– Om nu konjunkturerna försämras så kommer sådana tjänster också att behövas. Då kommer vår personal att vara eftertraktad, tror Anna Johansson.

ANNONS

Märkbar skillnad för arbetssökande

Varslets direkta orsak är att Arbetsförmedlingens förvaltningsbudget minskar med 800 miljoner jämfört med förra året. Utöver det får Arbetsförmedlingen 4,5 miljarder mindre till arbetsmarknadsåtgärder. Tillsammans blir det en märkbar skillnad för de arbetssökande.

– Vi måste koncentrera oss på dem som behöver oss bäst. De som har lättare att få jobb kommer att få vara mer självgående. Redan i dag anmäler man arbetslöshet på nätet och kan göra det mesta digitalt, förklarar Anna Johansson.

Tjänster som har med distansservice och internet att göra är därför undantagna från neddragningarna.

Arbetsförmedlingens resurser går i dag främst till dem som befinner sig längst från arbetsmarknaden, så som nyanlända, personer med utländsk bakgrund, långtidssjukskrivna och funktionshindrade. De kommer att känna av besparingarna allra mest.

– Både genom att vi inte kan ge lika mycket personligt stöd längre och för att medel till arbetsmarknadsåtgärder försvinner, menar arbetsförmedlingschefen.

ANNONS