De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 2016–2018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997–2018. Ju mörkare rött ju fler personer har smittats i dessa områden.
De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 2016–2018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997–2018. Ju mörkare rött ju fler personer har smittats i dessa områden. Bild: Västra Götalandsregionen

Nytt riskområde för TBE i Uddevalla

Fallen av den fästingburna hjärninflammationen TBE ökar och i år har riskområdena blivit fler. I norra Uddevalla har två fall av TBE rapporterats.

ANNONS
|

Inför fästingsäsongen har nya riskområden för TBE identifierats och Smittskydd Västra Götaland rekommenderar både de som bor permanent och de som är sommarboende i riskområdena att vaccinera sig.

2017 och 2018 var fallen av TBE rekordår med 61 fall per år och förra året har smittan spridit sig och nya områden identifierats. Södra Älvsborg har i princip inte haft någon smitta tidigare men förra året rapporterades flera fall.

Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare Uddevalla.
Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare Uddevalla. Bild: Ronny B Nilsson

Men smittan har också börjat etablera sig i utkanten av tätorter där norra Uddevalla, västra Trollhättan mot Göta älv och nordöstra Alingsås vid Mjörn har drabbats.

– Det som är nytt område här är i norra Uddevalla, men också Färgelanda har det varit flera fall utspritt. Sedan tidigare är det mycket i Tanum mellan Grebbestad och Fjällbacka, berättar Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Uddevalla.

ANNONS

Bättre markeringar för riskområden

I norra Uddevalla rapporterades ett fall 2017, och ett fall 2018.

– Rapporteras bara ett fall av TBE så görs det ingen notering på kartan, men vid två fall så blir det en markering. I de områden som är markerade så är det risk för att smittas och man bör tänka på att vaccinera sig, oavsett om man är permanent boende eller sommarboende, säger hon.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare har varit med och tagit fram den nya kartan över riskområden.

– Tidigare har de här kartorna bara varit en markering med gränser, men det är inte så man kan se på ett riskområde. Fästingarna har inga gränser. Därför har vi nu gjort skuggade områden, ju mer intensivt rött ju fler fall har rapporterats och ju större är risken att man smittas. Vistas man i eller i närheten av de skuggade områdena så är det en risk för smitta, säger han.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen

Ett fästingbett i sig är inte farligt, utan det är när de bär på virus (TBE) eller bakterier (Borrelia) som de vid bettet kan föras över till människa eller djur. Men risken att smittas av fästingar är väldigt låg, i en studie av de nordiska länderna så är risken för smitta omkring 2 procent i de områden med mycket fästingar.

ANNONS

TBE är en anmälningspliktig sjukdom sedan 2004. Alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Går inte att säkerställa att TBE-vaccinet räcker

Nya riskområden i Västra Götaland:

Södra Älvsborg, har tidigare varit nästan helt TBE-fritt, 2018 har det rapporterats fall från kommunerna Lerum, Alingsås och Herrljunga.

I Dalsland har Färgelanda kommun har det konstaterats TBE-fall de senaste två åren.

Tätorterna Lidköping, Lödöse och Tidaholm har haft fall tidigare men också nya fall 2018.

Nytt är också att smittan börjat etablera sig i utkanten av nya tätorter, Norra Uddevalla, Västra Trollhättan mot Göta älv, Nordöstra Alingsås vid Mjörn.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS