Hamn, handel och hotell – omstridda kinesiska projekten som lockat svenska kommuner

Kalmar kommuns längsta lunch, tio dagar för en hamn i Lysekil och hotellet som blev ett Sisyfosprojekt. Det är några exempel på kinesiska projekt i Sverige.

ANNONS
|

Uddevalla kommun tecknade i augusti ett så kallat Memorandum of understanding, eller samförståndsavtal, med kinesiska statens motsvarighet till svenska Banverket. Företaget heter China railway construction company, CRCC, och ägs till hundra procent av kinesiska staten.

LÄS MER:Uddevallas avsiktsförklaring med Kinas järnvägsbolag sågas av experten

Professor Olle Lundin vid Uppsala universitet, Sveriges ledande expert på kommunalrättsliga frågor, beskriver att samverkan mellan kommuner och utländska bolag är vanligt. Han höjer också ett varningens finger för att kommunerna "ser fantastiska möjligheter".

Det finns flera exempel på kinesiska mångmiljonprojekt som har lockat svenska kommuner men som inte fallit ut så väl.

Sunbase och djuphamnen

Första exemplet är Lysekil, där investerare från företaget Sunbase presenterade planer på att bygga en djuphamn. Tio dagar fick kommunen på sig att godkänna projektet. Tidningen Fokus har kartlagt Sunbase och kan avslöja nära kontakter med kinesiska staten. Det Hongkongbaserade bolagets ägare har en nära relation såväl till Kinas kommunistparti som landets militär.

ANNONS

LÄS MER: Sanningen bakom Kinas miljardinvestering i Lysekil

Sunbase äger också alla de 18 markområden som i Hongkong används av Kinas militär, enligt Fokus. Det innebär, skriver tidningen, att Lysekil alltså var "på väg att i hemlighet låta en högt uppsatt kommunistisk profil bygga en strategiskt viktig hamn på vår västkust."

Det kinesiska företaget Sunbase ville bygga djuphamn i Lysekil.
Det kinesiska företaget Sunbase ville bygga djuphamn i Lysekil. Bild: Ingvar Spetsmark

Att planerna kunde gå så långt beror, enligt Fokus, på att Sverige inte har någon central mekanism för att utreda utländska direktinvesteringar på lokal nivå. Detta är i motsats till många andra EU-länder. Samma avsaknad av kontroll möjliggjorde för Karlshamns kommun att öppna sin hamn för att lagra 52 000 rör som ska användas i bygget av den kontroversiella ryska gasledningen Nord Stream 2, skriver tidningen Fokus.

LÄS MER: Planer på kinesisk storhamn i Lysekil avblåsta

LÄS MER: Utländska investeringar ska kunna stoppas

LÄS MER: Blandade känslor i Lysekil

I slutet av januari 2018 meddelas att Sunbase drar sig ur djuphamnsbygget. De kinesiska investerarna ogillar den "negativa uppmärksamhet som intresseförfrågan har fått i media och på sociala medier" skriver kommunen på sin hemsida, enligt Dagens Nyheter.

Fanerdunskandalen i Kalmar

På östkusten finns nästa exempel. I Kalmar valde dåvarande nytillträdde kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) att äta lunch med den kinesiske affärsmannen Luo Jinxing, beskriver SVT Småland. Det var den 15 augusti 2006 och har kommit att beskrivas som Kalmar kommuns längsta lunch. Måltiden tog slut tre dygn senare och då var parterna överens om att den kinesiske affärsmannen skulle göra en miljardinvestering i Kalmar.

ANNONS

LÄS MER: Tio år efter Fanerdunskandalen – Kinafebern som drabbade Kalmar

Glädjen stod högt i tak. Näringsministern och vice statsministern Maud Olofsson åkte till Kalmar i februari 2007 och grävde första spadtaget till det som skulle bli norra Europas största handelsplats och en förebild för hela världen. Enligt SVT Småland skulle hela centret bestå av 70 000 kvadratmeter med plats för 1 100 utställare. Ett fyrstjärnigt hotell skulle byggas i anslutning, liksom restauranger, 300 bostäder och ett spa. Totalt utlovades 800 nya arbetstillfällen.

Första etappen av det kinesiska företaget Fanerduns satsning på ett handelscentrum i Kalmar invigdes officiellt i september 2007 med fyrverkeri och kinesisk musik. Johan Persson kommunalråd, (S) och ägaren och koncernchefen för Fanerdun Group, Jinxing Lou, under invigningen.
Första etappen av det kinesiska företaget Fanerduns satsning på ett handelscentrum i Kalmar invigdes officiellt i september 2007 med fyrverkeri och kinesisk musik. Johan Persson kommunalråd, (S) och ägaren och koncernchefen för Fanerdun Group, Jinxing Lou, under invigningen. Bild: Hans Runesson / TT

Men snart uppdagades att allt inte stod rätt till. Hösten 2008 upphörde projektet på grund av obetalda skulder. Fanerdun Group AB kunde inte föra över pengar från Kina till Sverige. Bolaget begärdes i konkurs 2009.

Det visade sig att misstankarna om företagets dubbla agenda stämde. Tips om att företaget var en täckmantel för att köpa uppehållstillstånd för ett bättre liv i Sverige bevisades. Närmare 100 kinesiska affärsmän hade betalat en miljon kronor var för uppehållstillstånd, enligt SVT Småland. Flera av dem ingick i den grupp borgenärer som begärde företaget i konkurs.

Jonas Löhnn (MP), kommunalråd i Kalmar utanför kinesiska företaget Fanerduns byggnad i januari 2009. Mässhallsprojekt är nu nedlagt och företaget är skyldigt kommunen och företag stora pengar.
Jonas Löhnn (MP), kommunalråd i Kalmar utanför kinesiska företaget Fanerduns byggnad i januari 2009. Mässhallsprojekt är nu nedlagt och företaget är skyldigt kommunen och företag stora pengar. Bild: Paul Madej / TT

2011 revs det sista av Fanerduns bygge. Idag finns nästan inga spår.

Evighetsbygget Dragon Gate

Exempel nummer tre är ett bygge som numera kan ses som ett riktigt evighetsarbete. Det handlar om bygget av den kulturella mötesplatsen Dragon Gate i Älvkarleby söder om Gävle. Det var den kinesiske affärsmannen Li Jingchun som 2004 ville förverkliga planer på ett mini-Kina vid E4:an, beskriver tidningen Byggnadsarbetaren.

ANNONS

Li Jungchun köpte förlusthotellet Check Point Dalälven. Här skulle det bli bland annat mur, terrakottakrigare, kung fu-skola, museum och restaurang.

LÄS MER: Dragon Gate öppnar – efter 15 år

Men kulturkrocken blev inte nådig mellan kinesiska metoder och svenska normer och säkerhetskrav. Byggnadsarbetaren utnämnde 2006 Dragon Gate till Årets sämsta bygge och konstaterade att "innanför muren har det sannolikt slagits rekord i brott mot svenska arbetsmiljöregler”.

Det kinesiska jättebygget Dragon Gate vid E4 nära Älvkarleby. Planen var att det skulle bli bland annat ett kinesiskt kulturcentrum när det färdigställts. Bilden är från oktober 2007.
Det kinesiska jättebygget Dragon Gate vid E4 nära Älvkarleby. Planen var att det skulle bli bland annat ett kinesiskt kulturcentrum när det färdigställts. Bilden är från oktober 2007. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Trots miljonrullningen in i projektet har det kantats av problem och blivit en hånad kuliss. Hotellet har aldrig öppnat.

Men allt tog en oväntad vändning i augusti förra året. Då köpte företagsgruppen Sisyfosgruppen anläggningen av den kinesiska investeraren för att "ge nytt liv" till den.

Femton år efter starten kunde så, i mars 2019, Dragon Gate faktiskt slå upp dörrarna och börja fungera som ett hotell.

LÄS MER: Kinainvesteringar kan bli säkerhetsrisker

Sisyfosarbete innebär ett slitsamt arbete som aldrig tar slut. I den grekiska mytologin straffades Sisyfos för sitt övermod och skulle rulla en tung sten uppför ett högt berg. När han nästan har klarat att få stenen till toppen blir det för tungt och stenen rullar ner igen och Sisyfos måste börja om från början.

LÄS MER:Flera frågetecken kring Uddevallas samverkan med Kinas järnvägsbolag

ANNONS