Fyrarummare till övergivna djur

Äntligen. Det är känslan hos Djurens vänner, efter att föreningen på söndagen har öppnat och invigt ett djurhem på central plats i stan.

ANNONS
|

– Fantastiskt att det kommit så många människor, säger Gunilla Möller om det 40-talet besökare som öppet hus-dagen lockade.

Öppningen av djurhemmet är försenad, men inte mindre välkommen för den ideella föreningen som nu fått en lokal på Brattgatan till förfogande för två- och fyrbenta vänner. Dels har arbetet med att ställa i ordning lokalen fått göra uppehåll, dels har det också tagit tid för att få tillstånd från länsstyrelsen.

– Vi har tidigare haft 14 privata jourhem som tagit emot djur, nu tror jag vi är nere på tio stycken, säger Kjell Olsson om det nya djurhemmet som dels avlastar de privata jourhemmen och dels underlättar för Djurens vänners styrelse med logistiken kring dem.

ANNONS

Med ett nyöppnat djurhem kan Djurens vänner också ha en mer öppen verksamhet än tidigare.

– Från sociala föreningar som Frivilligcentrum kan man komma in en sväng till oss och gosa med djuren. Det är i alla fall något vi har pratat om, berättar Kjell Olsson som ingår i styrelsen för Djurens vänner.

Lokalen på Brattgatan är inte stor. Hemmet upptar endast 50 kvadratmeter och fyra rum som ska ge plats åt de maximalt 20 djur som länsstyrelsen gett tillstånd för, men som av praktiska skäl inte blir fler än cirka 15, berättar Kjell Olsson.

Öppet hus regelbundet

De små rummen är fyllda av rivbrädor och klätterställningar som katter gillar, men ger inte mycket utrymme för långbenta vovvar att springa av sig.

– Djur som inte är under behandling kommer också att få röra sig fritt i korridoren, och det är ett stort plus, säger ordföranden Gunilla Möller.

På djurhemmet ska det också vara öppet hus regelbundet för att de som är intresserade av att adoptera ett djur ska kunna komma in och lära känna sin nye familjemedlem. Simone Martinsson är en av dem, avslöjar hon när hon står i ett av rummen med katten Olof i famnen.

– Jag har nyss flyttat hemifrån, och min mamma har tre katter. Att gå från tre katter till ingen är en stor omställning, så jag letar efter en katt, berättar Simone Martinsson som även har en rödhårig hona som favorit på djurhemmet.

ANNONS

Djurhemmet kallas också omväxlande för katthem av Djurens vänner.

– Alla djur tar vi emot, men de flesta är katter, berättar Malvina Orvarsson som är ung volontär i föreningen.

Många har haft det svårt

En åtta år gammal hund på djurhemmet är ett av undantagen. Dels av sin ras, dels av ålder och dels för att den är frisk. Dock hotades den av avlivning på grund av att familjen drabbades av allergi. Vanligare är att de djur som kommer till Brattgatan av någon anledning behöver vård eller behandling av en veterinär efter att ha blivit övergivna.

– Tyvärr har många av de djur vi tar hand om haft det svårt, och då vill vi att de ska få det bra igen, säger Gunilla Möller som berättar att de som anmäler sitt intresse för att adoptera någon av katterna får hembesök från Djurens vänner för att man ska försäkra sig om att djuret kommer till ett bra och tryggt hem.

Hon tror att katter på djurhemmet som hittats vid motorvägen har blivit utkastade där av sina ägare. Dock var inte det anledningen till att Djurambulansen också fanns på plats när djurhemmet invigdes. Däremot bygger även Djurambulansen på ideell verksamhet, berättar Kalle Pantzare som är en av volontärerna bakom ratten.

ANNONS

– Främst är det akut sjuka hundar och katter som vi transporterar till veterinär. Vi har ingen fast plats, så bilarna utgår från volontärens hem, berättar Kalle Pantzare som understryker att Djurambulansens volontärer saknar kompetens för behandling och står bara för transporten.

ANNONS