Liseberg stängt på obestämd tid

Tidigare har Liseberg sagt att man tänker öppna den 16 maj, trots coronapandemin. Under fredagen meddelades det dock att parken kommer att fortsätta att hålla stängt – på obestämd tid.
– Vi har inget tillstånd att öppna parken just nu, säger pressinformatören Julia Vasilis.

ANNONS
|

På fredagen bjöd Liseberg in till pressträff för att berätta hur parken ska se till att människor kan roa sig utan ökad risk för smittspridning. Ute i parken pågick testkörningen av attraktionerna för fullt, parallellt med Västlänkens bullrande bygge.

Men när ska besökarna släppas in? Det kommer dröja, blev beskedet. Egentligen skulle parken ha slagit upp grindarna den här lördagen, 25 april. Att det inte blir så har varit känt ett tag. I stället har siktet varit inställt på den 16 maj. Nu står det klart att premiären skjuts fram på obestämd tid.

– Vi har inget tillstånd att öppna parken just nu. Det gör att vi jobbar en vecka i taget, säger Lisebergs informationschef Julia Vasilis.

ANNONS

Det är polisen som formellt tar beslutet om parken får öppna och för tillfället sätter regeln om max 50 personer vid ett evenemang stopp. För att Liseberg ska kunna öppna så måste den bestämmelsen ändras eller omtolkas, meddelade vd Andreas Andersen.

LÄS MER:Liseberg permitterar 160 anställda

LÄS MER:Liseberg skjuter upp säsongspremiären

Kommer att vidta en rad försiktighetsåtgärder

Under presskonferensen uttryckte han sorg över beskedet.

– Vanligtvis står vi här med glass och ballonger. Nu är det en powerpoint. Det är lite tråkigt, säger han.

Men hoppet om att få öppna någon gång under sommaren lever och inför det har man, tillsammans med branschorganisationen Svenska Nöjesparksföreningen, tagit fram ett koncept kallat "Ansvarsfull öppning".

Det innebär en starkt förändrad verksamhet.

– En normal dag har vi plats för cirka 25 000 gäster. När vi öppnar igen börjar vi lågt, med 5 000 gäster. Siffran kan öka successivt när vi ser att vi kan garantera social distansering, säger Andreas Andersen.

Han informerade även om ytterligare försiktighetsåtgärder.

– Gästerna måste reservera plats. Man måste köpa sin biljett på webben, säger Andreas Andersen.

Alla gäster måste använda handsprit innan de släpps på en attraktion.

– Vi kommer också försöka hålla isär olika sällskap i attraktioner där man sitter tätt ihop.

– När vi öppnar igen börjar vi lågt, med 5 000 gäster, sa vd  Andreas Andersen under presskonferensen.
– När vi öppnar igen börjar vi lågt, med 5 000 gäster, sa vd Andreas Andersen under presskonferensen. Bild: Olof Ohlsson

Inget kontrakt med 2 000 säsongsanställda

Av de 450 med fast anställning på parken är nu knappt 300 deltidspermitterade. Parken har tidigare också anställt en stor mängd säsongsanställda, något som inte kan garanteras i år.

ANNONS

– Vi kan inte teckna kontrakt med våra 2 000 säsongsanställda än, säger Andreas Andersen.

På frågan om hur dagens besked påverkar Liseberg ekonomiskt svarade Andreas Andersen att det självklart kommer att bli kostsamt.

– Vi hoppas att det någon gång under sommaren kommer att börja gå runt.

Redan nu är den ekonomiska förlusten kännbar. Bara flytten av premiären från 25 april till 16 maj innebar omkring 100 miljoner kronor i förlorade intäkter.

– Det går snabbt, säger Andreas Andersen, som inte vill precisera hur mycket parken kommer förlora om stängningen fortsätter under högsäsongen.

Pengarna tillbaka för de som köpt årskort och guldpass

Många hade innan coronakrisen slog till hunnit köpa sig ett årskort eller guldpass till parken. Ett lugnande besked från Liseberg är att dessa kan lösas in mot full återbetalning.

– Kontakta vår gästservice så köper vi tillbaka årskort och guldpass. Du får alla pengarna tillbaka, säger Andreas Andersen.

Hur många sådana biljetter har ni sålt?

– Vi har sålt 70 000 stycken. Än så länge har inte så många hört av sig för att få pengarna tillbaka, men jag räknar med att det ökar nu.

LÄS MER:Gröna Lund ställer in – Liseberg siktar på öppning

LÄS MER:Liseberg skrotar köerna – blir ett pling i telefonen i ny satsning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS